aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rynek mleka według prognozy ARR

15 maja 2003

W dniu 20 marca 2003 r. odbyło się kolejne posiedzenie zespołu niezależnych ekspertów, powołanego przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego, którego celem było zaktualizowanie prognozy cen rynkowych podstawowych produktów rolniczych w okresie II i III kwartału 2003 r.

Poniżej ARR przedstawia prognozę cen zbóż, żywca wieprzowego i wołowego oraz mleka i jego przetworów na tle przewidywanych czynników popytowo-podażowych wpływających na ich poziom.

Rynek zbóż | Rynek mięsa | Rynek mleka

RYNEK MLEKA

  • aktualna sytuacja cenowa

- mleko surowe
Utrzymująca się również w 2003 r. zwiększona podaż mleka surowego do skupu wpływa hamująco na wzrost poziomu jego cen. W okresie styczeń-luty br. skup mleka był większy o 5,2% w porównaniu do analogicznego okresu 2002 r., a jego ceny w tym okresie obniżyły się. Według danych GUS w lutym br. średnia cena skupu mleka surowego wyniosła 73,42 zł/hl i była o blisko 1% niższa niż w styczniu i o ponad 8% niższa niż w analogicznym okresie 2002 r.
masło w blokach

Relatywnie wysoki poziom produkcji masła (w pierwszych dwóch miesiącach br. był o ponad 3% większy niż przed rokiem), przy stabilnym popycie, wywołuje tendencje spadkowe jego cen od początku br. Dane GUS wykazały w styczniu br. odwrócenie tendencji wzrostowej cen notowanej od września ub.r. W lutym 2003 r., według cotygodniowych komunikatów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena masła w blokach ukształtowała się średnio na poziomie 8,20 zł/kg (z VAT) i była o 0,5% niższa niż w poprzednim miesiącu i o 3,5% niższa w porównaniu do analogicznego okresu 2002 r. W połowie marca br. producenci za masło w blokach uzyskiwali 8,05 zł/kg (z VAT).

- mleko odtłuszczone w proszku (OMP)
Odnotowany na przełomie roku 2002/03 wzrost cen mleka odtłuszczonego w proszku na rynku światowym skutkował również wzrostem cen tego artykułu na rynku krajowym. W styczniu br. producenci mleka odtłuszczonego w proszku uzyskiwali za nie o 2% wyższe ceny niż w grudniu ub.r. (wg GUS). W lutym przeciętna cena OMP, według cotygodniowego monitoringu prowadzonego przez MRiRW wyniosła 5,96 zł/kg (z VAT) i była o 7,4% wyższa niż miesiąc wcześniej. W połowie marca br. ceny tego mleka kształtowały się na podobnym poziomie (5,97 zł/kg z VAT), ale były o blisko 15% niższe niż przed rokiem.

  • czynniki wpływające na poziom cen:

- pogłowie krów i produkcja mleka
Utrzymująca się od końca 1998 r. spadkowa tendencja w chowie krów w końcu ub.r. uległa ograniczeniu. Według danych GUS w grudniu 2002 r. pogłowie krów wynosiło ok. 3 mln szt. i było o 0,8% niższe niż w analogicznym okresie 2001 r. i jednocześnie o 2,2% większe niż w czerwcu 2002 r. Trwający rok referencyjny oraz sukcesywny wzrost mleczności krów wpływają stymulująco na poziom produkcji surowca. Przewiduje się, że z uwagi na wyhamowanie tempa spadku pogłowia, dalszą restrukturyzację obór, wymianę stad i wdrażanie postępu genetycznego produkcja mleka będzie się stopniowo zwiększać.

- podaż mleka surowego, masła i mleka odtłuszczonego w proszku
Z uwagi na chęć zapewnienia sobie jak najwyższych kwot produkcyjnych rolnicy zwiększają towarowość produkcji mleka nawet kosztem zużycia w gospodarstwach. Również postępujący proces koncentracji produkcji mleka w gospodarstwach specjalistycznych sprzyja zwiększaniu towarowości. W tej sytuacji rośnie podaż surowca do skupu. Według danych GUS skup mleka ogółem w 2002 r. wyniósł 7,2 mld l i był o 2,8% większy niż przed rokiem, a w pierwszych dwóch miesiącach br. był o ponad 5% większy niż w analogicznym okresie ub.r.

Ocenia się, że tendencje do zwiększania towarowości produkowanego mleka, przy ograniczaniu jego zużycia w gospodarstwach, będą utrzymywały się nadal.

W 2002 r., pomimo zwiększonej podaży surowca, produkcja podstawowych artykułów mleczarskich uległa ograniczeniu. Według danych GUS w ub.r. wyprodukowano 150 tys. t masła, tj. o 0,9% mniej niż w 2001 r. W okresie styczeń-luty 2003 r. produkcja tego artykułu ukształtowała się na poziomie 20,8 tys. t i była już o 3,1% wyższa niż w analogicznym okresie ub.r.
Znacznemu obniżeniu uległa produkcja mleka odtłuszczonego w proszku. W 2002 r. wyniosła ona 143 tys. t i była o 5,4% niższa niż w 2001 r. Jednak w styczniu br. produkcja tego artykułu była o 3% wyższa niż przed rokiem i ukształtowała się na poziomie 7,4 tys. t.

Przewiduje się, że w 2003 r. na skutek prawdopodobnej niewielkiej poprawy koniunktury na rynkach zagranicznych oraz spodziewanego dalszego wzrostu podaży surowca produkcja odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła może wykazywać tendencje do wzrostu.

- handel zagraniczny
Dekoniunktura na światowym rynku mleka (zapoczątkowana na jesieni 2001 r.) skutkowała ograniczeniem eksportu zarówno mleka w proszku jak również masła. Czynnikiem hamującym wywóz masła z kraju były głównie jego niskie ceny na rynku zagranicznym. W grudniu 2002 r. na rynku międzynarodowym (FOB - porty Europy Zachodniej) za masło płacono 1125 USD/t, tj. o ponad 6% mniej niż w tym samym okresie przed rokiem. Według danych GUS w okresie styczeń-listopad 2002 r. wyeksportowano ok. 11 tys. t tego artykułu, tj. o 36% mniej niż w analogicznym okresie 2001 r. W tym samym czasie odnotowano wzrost importu. W ciągu 11 miesięcy 2002 r. zaimportowano ok. 3,8 tys. t masła wobec ok. 2,6 tys. t w analogicznym okresie 2001 r.

Niskie ceny odtłuszczonego mleka w proszku na rynku światowym również w znacznym stopniu ograniczyły jego eksport. Według GUS w okresie styczeń - listopad 2002 r. wyeksportowano 89,2 tys. t proszku chudego, tj. o 13% mniej niż w tych samych miesiącach 2001 r. Dopiero na przełomie roku 2002/2003 odnotowano sukcesywny wzrost jego cen na rynku międzynarodowym. Na początku marca 2003 r. cena OMP osiągnęła poziom 1600 USD/t (6,32 zł/kg) i była o ponad 16% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Ponadto Unia Europejska w końcu 2002 r. czterokrotnie obniżała refundacje eksportowe dzięki czemu znacznie wzrosła konkurencyjność polskiego mleka w proszku na rynkach zagranicznych.

- spożycie masła
Utrzymująca się od początku 2002 r. spadkowa tendencja cen masła sprzyjała zwiększaniu konsumpcji tego produktu. Spożycie masła w okresie styczeń-wrzesień (wg danych GUS) było o ponad 3% większe w porównaniu z analogicznym okresem 2001 r. Jednak ponowny wzrost cen masła w ostatnim kwartale ub.r. oraz ograniczone dochody ludności wskazują, że należy oczekiwać wyhamowania tempa wzrostu spożycia tego artykułu.

-działania ARR
W celu uzupełnienia malejącej w okresie jesienno-zimowym podaży masła z bieżącej produkcji Agencja Rynku Rolnego z początkiem listopada 2002 r. uruchomiła sprzedaż masła w blokach, pochodzącego z zapasów zgromadzonych w okresie letnim, po cenie wywoławczej 7,70 zł/kg netto. Łącznie do połowy marca 2003 r. sprzedano ok. 5,9 tys. t, uzyskując na poszczególnych przetargach ceny transakcyjne w zakresie 7,70-7,93 zł/kg.
Działania interwencyjne na rynku mleka w 2003 r. prowadzone będą zgodnie z ustawą o regulacji rynku mleka i przetworów mleczarskich oraz ustawą o administrowaniu obrotem towarami z zagranicą. W okresie letnim przewiduje się wykup nadwyżek masła, dopłaty do przechowywania (masła, mleka odtłuszczonego w proszku i serów dojrzewających) oraz dopłaty do eksportu i produkcji mleka w proszku.

  • prognoza cen do września 2003 r.

Zespół niezależnych ekspertów, uwzględniając koniunkturalne i sezonowe zmiany w układzie czynników podażowo-popytowych na rynku mleka, przewiduje na II i III kwartał 2003 r. następujący poziom cen:

Wyszczególnienie
czerwiec 2003 r.
wrzesień 2003 r.
Mleko surowe
zł/t
68-71
70-74
Masło w blokach
zł/t
8,0-8,3
8,0-8,4
Mleko odtłuszczone w proszku
zł/t
5,6-5,9
5,7-6,0


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę