aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

SaletrosanŸ 26 makro już rok na rynku nawozów azotowych

3 grudnia 2015

Właśnie mija rok od momentu zaoferowania producentom rolnym długo oczekiwanego nawozu azotowo-siarkowego produkowanego przez Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach S.A. Nawóz ten, o handlowej nazwie Saletrosan® 26 makro, jest sztandarowym produktem w ofercie Azotów Tarnów – jedynego polskiego producenta tego typu nawozu. W odróżnieniu od innych firm zagranicznych produkt ten jest dostępny dla rolników w całorocznej ofercie.

Przypomnijmy, że Saletrosan® 26 makro jest nawozem produkowanym na bazie azotanu amonu i siarczanu amonu. Zawiera on łącznie 26% azotu (N), w tym 19% azotu amonowego i 7% azotu azotanowego. Saletrosan® 26 makro zawiera obok azotu również 13% siarki w formie siarczanowej - najłatwiej pobieranej przez rośliny. Wąski stosunek azotu do siarki (2:1) daje możliwość uzyskania przez rolnika wysokiej efektywności azotu zastosowanego w tym nawozie. Wyjątkowo cennym atutem tego produktu jest wyrównana granulacja, mieszcząca się w przedziale 2-6mm. Pozwala ona na bardzo szeroki (nawet w ścieżkach technologicznych do 36m), a jednocześnie równomierny jego wysiew na polu.

Jak Saletrosan® 26 makro oceniają producenci rolni, którzy stosowali go w swoich gospodarstwach? O opinię o nawozie poprosiliśmy Pana Krzysztofa Bąka, Kierownika Produkcji Roślinnej w firmie Poldanor S.A.

- Nasze przedsiębiorstwo rolne – mówi Pan Krzysztof Bąk – gospodaruje na około 13 tys. ha. Jesteśmy producentami, m.in., rzepaku i zbóż, których w kończącym się roku 2010 uprawialiśmy ok. 3,3 tys. ha (rzepak) oraz ok. 5,5 tys. ha (zboża). Staramy się śledzić postępy nauk rolniczych i przemysłu produkującego środki produkcji dla rolnictwa oraz korzystać z nowych rozwiązań – także w dziedzinie nawożenia. W naszym gospodarstwie stosujemy nawozy możliwie najlepiej dostosowane swoim składem do potrzeb nawozowych uprawianych roślin. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu, zwłaszcza wczesną wiosną oraz zmniejszenie kosztów nawożenia, a tym samym zwiększenie efektywności tego zabiegu. Saletrosan® 26 makro kupiliśmy m.in. dlatego że jego skład umożliwia szybkie dostarczenie roślinom jednocześnie dwóch bardzo ważnych dla plonowania roślin makroskładników – azotu i siarki. Nie bez znaczenia jest również to, że oba te składniki zawarte są w Saletrosanie 26 makro w formach szybko pobieranych przez rośliny. Nasze wieloletnie obserwacje w produkcji i zdobyte tą drogą doświadczenie wskazują na ogromną plonotwórczą rolę siarki, zwłaszcza w uprawie rzepaku. W tym roku, wczesną wiosną, wysialiśmy na tę roślinę Saletrosan® 26 makro gdy tylko zeszła pokrywa śnieżna, w ilości 300 kg nawozu na hektar. Taka ilość nawozu dostarcza roślinom 78 kg N/ha i 39 kg S/ha. W uprawie pszenicy ozimej zastosowaliśmy Saletrosan® 26 makro w ilości 180 kg nawozu na hektar (46,8 kg N i 23,4 kg S), podobnie jak u rzepaku – w pierwszym po zimie zabiegu – przed ruszaniem wegetacji.

- Uważam, że Saletrosan® 26 makro jest nawozem spełniającym oczekiwania producentów rolnych, godnym polecania i sprawdzającym się w trudnych, zmiennych warunkach pogodowych. Podkreślić warto również to, iż sprawdził się on na naszych polach przy ścieżce technologicznej wynoszącej 30 m. Mówiąc najkrócej – uważam, że rolnicy kupując Saletrosan® 26 makro kupują po prostu zadowolenie.


Azoty Tarnów współpracują także z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie gdzie realizowane są badania nad efektywnością i wpływem stosowania Saletrosanu 26 makro w uprawie kukurydzy i rzepaku.

Mówi profesor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Barbara Filipek-Mazur. Współpracujemy z Azotami Tarnów już kilka lat, a nasze doświadczenia na odmianach kukurydzy i rzepaku są prowadzone w cyklu trzyletnich badań polowych w stacji doświadczalnej Katedry Agrotechniki i Ekologii Rolniczej w Krakowie. Istotą badań jest porównanie działania Saletrosanu 26 makro w stosunku do innych nawozów azotowych i wieloskładnikowych z siarką lub bez. Określamy wielkość plonów i jakości ziarna (nasion) roślin nawożonych tymi nawozami zastosowanymi w różnych dawkach. Wnioski z naszych badań wskazują, że na obiektach gdzie stosowany był Saletrosan® 26 makro odnotowano najwyższe plony ziarna kukurydzy (wyższe średnio od 10 do 14% w stosunku do obiektów gdzie wysiewaliśmy tylko nawozy azotowe bez siarki). Znacząco poprawiały się także parametry dotyczące zawartości i plonu białka ogólnego w ziarnie kukurydzy.

W przypadku doświadczeń z rzepakiem warty podkreślenia jest wysoki plon oraz zawartość tłuszczu w nasionach roślin nawożonych Saletrosanem 26 makro.

Uważam, że Saletrosan® 26 makro sprawdził się jako nawóz azotowy z dużą zawartością siarki, zwłaszcza w 2010 r., kiedy na polach panowały bardzo trudne warunki pogodowe (wysokie jednorazowe opady deszczu przeplatane okresami z bardzo wysokimi temperaturami i suszą). W takich warunkach sprawdzają się nawozy, które zawierają składniki nawozowe w formach szybko przyswajalnych przez rośliny. Saletrosan® poleciłabym rolnikom, pod różne uprawy pamiętając aby dobór dawki Saletrosanu dostosować do zapotrzebowań pokarmowych danej rośliny w azot i siarkę.


Podsumujmy:

  • Saletrosan® 26 makro to nawóz sprawdzający się w trudnych i zmiennych warunkach pogodowych

  • Saletrosan® 26 makro zawiera siarkę w postaci siarczanowej, łatwo pobieranej przez rośliny.

  • Granulacja między 2-6 mm pozwala na równomierny i daleki wysiew nawozu.

  • Dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego azotu i siarki nawożenie Saletrosanem 26 makro wpływa na podniesienie wielkości i jakości plonów roślin uprawnych.



POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę