Biogaz_III Forum 2025

Sawicki: Nie możemy sprzedać Korei wołowiny

5 stycznia 2016
Na razie nie możemy sprzedawać do Korei wołowiny, ale sadzę, że sprawa ta zostanie pomyślnie rozwiązana – powiedział minister rolnictwa, Marek Sawicki podczas targów Seoul Food & Hotel w kontekście wcześniejszych rozmów na ten temat.

- Na razie nie możemy sprzedawać do Korei wołowiny, ale sadzę, że sprawa ta zostanie pomyślnie rozwiązana – podkreślił minister Sawicki, który na temat uzyskania zgody na eksport tego gatunku mięsa rozmawiał z ministrem Żywności, Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Republiki Korei Suh Ku Yongiem oraz komisarzem Agencji Kwarantanny i Inspekcji Zwierząt, Roślin i Rybołówstwa Yong Ho Parkiem.

Republika Korei od lat jest importerem netto artykułów rolno-spożywczych, a produkcja żywności w tym kraju opiera się w dużej mierze na surowcach importowanych. Stanowią one, łącznie z wyrobami gotowymi prawie połowę żywności na tym rynku.

Polska odnotowuje dodatnie saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Koreą Południową. Eksportujemy tu mięso wieprzowe i drobiowe. Mamy szanse na wzrost sprzedaży na rynku koreańskim produktów przemysłu młynarskiego, a także serów, słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz przetworów z owoców i warzyw.

Na polskich stoiskach targowych prezentowane były produkty najwyższej jakości, które otrzymały znak Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność. W ramach realizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” promowane jest także mięso wieprzowe i wołowe oraz produkty wytwarzane na ich bazie.

Doskonałe walory naszej żywności prezentowane są podczas przygotowanego przez polskich kucharzy wielkiego kulinarnego show. Wziął w nim także udział minister Marek Sawicki, który własnoręcznie przygotował koreańskim gościom nasze narodowe smakołyki .

Dla osób zwiedzających polskie stoiska w Seulu przygotowany został szeroki zestaw publikacji i materiałów informacyjnych, które stanowią ważne źródło wiedzy o polskiej żywności i rolnictwie, a także europejskich standardach produkcji, poczynając od warunków hodowli zwierząt, poprzez przetwórstwo, certyfikowanie produkcji, a kończąc na systemach zapewniających bezpieczeństwo żywności.

Targi Seoul Food & Hotel, które trwały od 8 do 11 maja w Seulu to jedne z największych i najstarszych targów branży spożywczej. Przyciągają one coraz więcej wystawców nie tylko z Azji, ale również z Europy. To miejsce do nawiązywania kontaktów i poszerzania rynków zbytu dla unijnych producentów mięsa wołowego i wieprzowego.


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę