aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ser pleśniowy - idealny dodatek do kalafiora i brokułu

3 grudnia 2015
Sezon na kalafiory i brokuły w pełni! Choć często kupujemy je w formie mrożonek, warto sięgać po nie właśnie teraz, gdy są nie tylko najtańsze, ale też łatwo dostępne. Aby nadać charakteru daniom z tych obfitujących w witaminy warzyw, przygotujmy sos na bazie sera pleśniowego – świetnie podkreśli ich smak!

W kalafiorze znajdziemy tak istotne dla naszego zdrowia składniki, jak sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor czy jod. To także istotne źródło błonnika
i witamin K, B1, B2 i B6. Nie wszyscy wiedzą, że wystarczy zaledwie 100 gramów tego niepozornego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Równie cenne dla naszego zdrowia są brokuły – są jednymi z najlepszych źródeł witaminy A, korzystnie wpływającej na poprawę naszego wzroku oraz kondycję włosów, skóry
i paznokci. W brokułach znajdziemy też sporą dawkę witaminy E, K, C i B1 oraz potasu, fosforu, wapnia, żelaza i pomocnego w leczeniu cukrzycy chromu.



Kalafior, nieco popularniejszy od brokułu, podajemy zwykle ugotowany i polany bułką tartą podsmażoną na maśle. Warto jednak wypróbować nieco mniej oczywiste rozwiązanie, jakim może być sos na bazie sera pleśniowego, na przykład wzorowanego na francuskim roqueforcie rokpola. – Występująca w rokpolu pleśń, uzyskana dzięki zastosowaniu grzybów typu pędzlak, nadaje serowi charakterystyczny, słony i ostry smak oraz grzybowy zapach – mówi Ireneusz Żmijan, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos”, pierwszego w Polsce producenta sera pleśniowego typu rokpol. – Intensywny, lekko słony smak pleśniowego sera idealnie komponuje się z brokułami czy kalafiorami, które zdaniem wielu są pozbawione wyrazistego smaku – dodaje. Jeśli więc chcemy sprawić, aby brokuł czy kalafior nie były nudne i zachwyciły swoim smakiem naszych bliskich, podajmy go z pysznym sosem z sera pleśniowego. Poniżej prezentujemy przepis na to smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie.

Gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki
1 główka kalafiora
100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
100 gramów serka topionego
1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
szklanka śmietany 36%
opcjonalnie natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody
i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony
i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą
i pieprzem według uznania. Smacznego!

Informacje o firmie:
Mleczarnia w Kamiennej Górze powstała w 1941 roku pod nazwą Molkerei – Genossenschaft, od początku produkowała szeroki asortyment nabiału: mleko, śmietanę, maślankę, kefir, sery twarogowe, sery twarde i masło. Na przestrzeni lat kilkakrotnie zmieniano jej nazwę i formę prawną, by ostatecznie w 1998 roku zaczęła funkcjonować jako Spółdzielnia Mleczarska „KaMos”. Duży skup mleka i możliwości rozwoju Zakładu sprawiły, że w 1953 roku pod okiem fachowców z Instytutu Mleczarstwa w Warszawie rozpoczęła doświadczenia nad polską wersją sera pleśniowego, wzorowaną na francuskim Roqueforcie. Seria prób i pokonanie wielu trudności zaowocowało sukcesem - w roku 1954 wypuszczono pierwszą partię sera Roquefort w ilości 505 kg wyprodukowanego w części z mleka krowiego i owczego . Tym samym mleczarnia w Kamiennej Górze jako pierwsza w Polsce z powodzeniem i na dużą skalę rozpoczęła pionierską produkcję sera pleśniowego. Od roku 1956 aż do dnia dzisiejszego w mleczarni KaMos obowiązuje niezmienna receptura wytwarzania Kamiennogórskiego Sera Pleśniowego wytwarzanego w całości z mleka krowiego. Dziś „Kamiennogórski ser pleśniowy” jest chlubą mleczarni. O jego renomie świadczy popularność wśród konsumentów oraz przyznane wyróżnienia i nagrody, które zdobywał na prestiżowych wystawach i targach w kraju i zagranicą. Wysoką jakość i zgodność z tradycyjną recepturą potwierdza fakt wpisania „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przyznanie Znaku Jakości „Poznaj Dobrą Żywność” oraz uzyskanie znaku „Jakość Tradycja”. Dziś Spółdzielnia „KaMos” to nowoczesny zakład wykorzystujący najnowsze technologie z zachowaniem tradycyjnej receptury wytwarzania produktów. Warto podkreślić, że do produkcji swoich wyrobów „KaMos” nie używa żadnych polepszaczy i konserwantów. Dzięki temu produkty „KaMos” są bardzo smaczne i, co najważniejsze, zdrowe.




POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę