Biogaz_III Forum 2025

Skąd to mięso?

5 stycznia 2016
Mięso wieprzowe, drobiowe i jagnięcina sprzedawane w krajach UE będą musiały obowiązkowo być zaopatrywane w oznaczenia wskazujące na kraj pochodzenia. Takie przepisy od ośmiu lat obowiązują w przypadku wołowiny i cielęciny.

Decyzja w sprawie znakowania mięsa została podjęta podczas spotkania szefów resortów zdrowia krajów unijnych. Ministrowie nie zgodzili się za to na zaopatrywanie mięsa w etykiety opisujące sposób uboju. Przypomnijmy, że wniosek w tej sprawie skierowali do Komisji Europejskiej deputowani do Parlamentu Europejskiego. Członkom PE chodziło bowiem o to, aby w UE nie było sprzedawane mięso ze zwierząt, które zabija się w rytualny sposób, czyli bez ogłuszania. Przeciwni temu stanowisku byli głównie przedstawiciele społeczności muzułmańskiej i żydowskiej, gdzie obowiązują religijne nakazy dotyczące zabijania zwierząt, wykluczające ogłuszanie. Prawdopodobnie za kilka lat w UE zostaną wprowadzone przepisy dotyczące oznakowania ze względu na kraj pochodzenia wszystkich produktów spożywczych, nie tylko surowego mięsa.


POWIĄZANE

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę