aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Słaba opłacalność trzody

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku trzody chlewnej pod koniec 2012 r. na skutek zwiększonej podaży mięsa na rynku krajowym i unijnym, jak również czynników sezonowych, ceny skupu wykazywały tendencje spadkowe.
Według danych podanych przez MRiRW od drugiego tygodnia października 2012 r. do ostatniego tygodnia stycznia (21-27.01.2013), kiedy to odnotowano najniższą cenę żywca wieprzowego, 5,04 zł/kg, ceny obniżyły się łącznie o 1,04 zl/kg. Od tego okresu do tygodnia 15-21.04.2013 ceny stopniowo wzrosły o 0,29 zł/kg i w przedostatnim tygodniu kwietnia osiągnęły poziom 5,33 zł/kg. W tym samym okresie cena mieszanki paszowej dla trzody utrzymywała się na relatywnie stałym poziomie ok. 1376 zł/tonę, co w rezultacie przełożyło się na niski poziom rentowności produkcji trzody.
Współczynnik określający rentowność produkcji trzody, który przy normalnej sytuacji na rynku wynosi ok. 4,3 kg paszy za 1 kg żywca, wyniósł w I kwartale 2013 r. 3,8. Pokazuje to zdecydowanie niekorzystną sytuację dla producentów trzody na rynku.



POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę