A_BIO_AGRO_950

Słaby wzrost produkcji mięsa w Rumunii

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa (w tym drobiu) w Rumunii wzrosła zaledwie o 2 proc. do nieco ponad 1 mln ton (w 2009 roku wyniosła 982,4 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Wzrost ten osiągnięto dzięki większej wytwórczości mięsa wołowego oraz owczego, co zniwelowało spadek produkcji w sektorze wieprzowiny oraz mięsa drobiowego. Produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 11 proc. do 154,5 tys. ton, natomiast wytwórczość mięsa owczego i koziego skoczyła aż o 40 proc. do 69,9 tys. ton.

Dla porównania produkcja mięsa wieprzowego obniżyła się o 3 proc. do 428,9 tys. ton, natomiast produkcja mięsa drobiowego spadła także o 3 proc. do nieco ponad 349 tys. ton.


POWIĄZANE

W sercu Newark w stanie New Jersey działa AeroFarms – pionier rolnictwa wertykal...

Inwestycje Zwiększające Konkurencyjność (IZK). Kto dostanie pieniądze, ile i na ...

Bezpieczeństwo konia i jeźdźca to absolutny priorytet – w każdych warunkach atmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę