A_BIO_AGRO_950

Spada produkcja wieprzowiny w Szwecji

26 września 2011
FAMMU/FAPA informuje, że w pierwszym półroczu 2011 r. produkcja wieprzowiny w Szwecji obniżyła się wobec analogicznego okresu ub. r. o 0,7 proc. do 125 tys. ton, do uboju skierowano 1,4 mln szt. trzody chlewnej.
W okresie od kwietnia do czerwca br. liczba ubojów była o 4,2 proc. niższa niż przed rokiem, wobec 2,2 proc. wzrostu w pierwszym kwartale.

Spadek w drugim kwartale można przypisać niskiej opłacalności i konkurencyjności szwedzkiej produkcji ze względu na surowsze niż w innych państwach UE wymogi z zakresu dobrostanu zwierząt.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę