Biogaz_III Forum 2025

Spadek podaży bydła w Urugwaju

7 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że zdaniem przedstawicieli urugwajskiego przemysłu mięsnego w 2011 oraz w 2012 roku liczba ubojów bydła w Urugwaju spadnie do najniższego poziomu (około 2 mln sztuk) od czasu kryzysu wywołanego pryszczycą w 2002 roku.
Spadek produkcji bydła będzie rezultatem kilku czynników, przede wszystkim suszy w 2009 roku, znacznego eksportu żywca wołowego oraz silnej konkurencji o ziemię ze strony producentów zbóż. Spadek ubojów oraz mniejsza produkcja wołowiny znajduje swoje odbicie w mniejszym eksporcie tego gatunku mięsa.

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, w pierwszych siedmiu miesiącach 2011 roku Urugwajczycy wyeksportowali 121,2 tys. ton wołowiny (65 proc. krajowej produkcji), czyli o 23 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę