OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sprzedaż mięsa wołowego zmniejszy się

21 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że w 2012 roku kraje UE będą próbowały utrzymać pozytywne trendy na rynku wołowiny (wzrost eksportu), jednakże kontynuacja spadku pogłowia bydła wpłynie na obniżenie sprzedaży mięsa wołowego.
W ostatnich osiemnastu miesiącach wzrost eksportu wynikał z większej ilości bydła kierowanego na ubój. Trend ten został podtrzymany w pierwszej części 2011 roku za sprawą suszy, która odbiła się negatywnie na zaopatrzeniu w pasze. W II połowie br. liczba ubojów bydła w UE powinna zacząć maleć, co z kolei wpłynie na redukcję eksportu. Proces ten będzie także kontynuowany w 2012 roku. Pomimo spadkowej liczby ubijanych zwierząt, wyższa waga bydła kierowanego do rzeźni, wpłynie na utrzymanie produkcji w 2012 roku na poziomie około 8 mln ton.

Stagnacja w produkcji nie przyczyni się do gwałtownego wzrostu importu, który powinien utrzymać się na poziomie poniżej wielkości notowanych w latach 2002-2007 (600-700 tys. ton). Pod koniec 2012 roku pogłowie bydła w Unii obniży się prawdopodobnie do poziomu 84,8 mln sztuk. Największy spadek liczebności tych zwierząt wystąpi w Rumunii, w Bułgarii, we Francji, we Włoszech oraz w Niemczech. Do dalszego spadku liczby tych zwierząt przyczynią się rosnące koszty produkcji oraz mniejsze wsparcie kierowane do sektora.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę