A_BIO_AGRO_950

Światowa nadwyżka produkcyjna cukru będzie mniejsza

25 lipca 2013
FAMMU/FAPA podała, że Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie.

Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2 proc. do 168,15 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem. Import ma wzrosnąć o 5 proc. do 52,3 mln ton, a eksport o 4 proc. do 59,2 mln ton. Zapasy końcowe zostały oszacowane na 38,23 mln ton (miej o pół procent), co stanowi 22,7 proc. zużycia. Współczynnik ten obniży się o 0,7 pp. w skali roku.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę