A_TSW_2026_950

Światowe ceny tłuszczów spadają

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, indeks światowych cen olejów i tłuszczów, opracowany przez FAO, w grudniu 2012 osiągnął wartość 197 punktów i był o blisko 2% niższy (4 punkty) niż w listopadzie.

W kierunku spadku cen oddziaływał m.in. dalszy wzrost zapasów oleju palmowego, będący wynikiem wysokiej produkcji w Azji Południowo-Wschodniej i utrzymującego się słabego popytu importowego.
Według FAO, spadek wartości indeksu światowych cen olejów i tłuszczów mógłby być głębszy gdyby nie perspektywy napiętej sytuacji na rynku oleju sojowego w okresie najbliższych 2-3 miesięcy oraz mniejszej niż oczekiwano dostępności oleju słonecznikowego.
W całym 2012 roku średnia wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów wyniosła 225 punktów wobec 252 punktów w 2011 roku.



POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę