Świetlaną przyszłość przed polskimi producentami wieprzowiny maluje Komisja Europejska.
W opublikowanym raporcie eksperci oceniają, że produkcja tego mięsa w naszym kraju przez 7 lat wzrośnie do 2 mln 33 tys. ton. Swoje prognozy Komisja opiera na preferencjach konsumentów. Wieprzowina zawsze była popularna, a obawy przed chorobą szalonych krów będą zwiększać popyt.Dochodowa ma być także produkcja drobiu, szczególnie kurczaków. Eksperci prognozują, że w najbliższych latach wzrośnie ona o ponad 70 tys. ton.
ppr.pl - Rolnictwo, Ekologia, Natura
Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....
– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...
Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...