Biogaz_III Forum 2025

Tanieją oleje roślinne na świecie

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że kolejny miesiąc z rzędu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w kwietniu br. osiągnął wartość 199 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 99% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.

W stosunku do marca br., wartość indeksu obniżyła się o 2 punkty (1,5%), niemniej w porównaniu z kwietniem 2012 roku była niższa aż o 21% (52 punkty).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju palmowego i sojowego. W kierunku spadku cen oleju palmowego oddziaływały m.in. wysokie zapasy, zarówno w krajach eksportujących, jak i importujących ten surowiec, oraz oczekiwane przyspieszenie produkcji. Natomiast wśród przyczyn obniżek cen oleju sojowego można wskazać m.in. postępujące zbiory soi w Ameryce Południowej (tegoroczna produkcja w tym regionie jest rekordowo wysoka), wyższe niż oczekiwano wcześniej zapasy soi w USA, a także wstępne prognozy rekordowo wysokich zbiorów w tym kraju jeszcze w tym roku.
Wpływ na spadek wartości światowych cen olejów i tłuszczów mogły mieć także obniżka cen energii oraz obawy dotyczące światowego wzrostu gospodarczego.



POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę