OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Temat tygodnia

5 stycznia 2016

Produkty regionalne i tradycyjne jako szansa na pozyskiwanie nowych źródeł dochodu, a także element podkreślający atrakcyjność regionu i współtworzący jego kulturę.
Na unijną listę produktów regionalnych i tradycyjnych wpisano już 23 wyroby z Polski. To bardzo mało, bo np. Francja ma ich kilkaset, ale Francja jest w UE od kilkudziesięciu lat. A procedury, które trzeba przejść by udowodnić, że produkt na to zasługuje są skomplikowane i trwają długo. Początek był trudny, ale teraz rejestracje sypią się jak z rękawa. I ważne, aby było ich jak najwięcej, bo produkty uznane przez Komisję Europejską są chronione. A to oznacza, że osobom nie uprawnionym nie wolno produkować takich wyrobów pod nazwą, pod którą są zarejestrowane. Z drugiej strony wysokiej rangi ochrona Brukseli i uzyskanie certyfikatów, które stwierdzają, że dany produkt jest wytwarzany zgodnie z recepturą i ustaloną technologią jest świetną promocją dla wyrobu i regionu, z którego pochodzi. Prawo do promocji daje również wpis na listę krajową. Ale ten nie uprawnia do ochrony. Umożliwia jednak odstępstwa od wymaganych standardów, sanitarnych choć żywność musi spełniać wymogi jakościowe i ma być bezpieczna dla konsumenta. Wszystko to ułatwia pielęgnowanie tradycji kulinarnych.

Jak wykorzystujemy tę szansę, czy samorządy terytorialne włączają się w promocję tych produktów czy pomagają wytwórcom, których sukces przyczynia się przecież do sukcesu całego regionu? W wielu krajach produkty regionalne i tradycyjne są częścią oferty turystycznej i skutecznie wspomagają rozwój lokalnego przetwórstwa i gastronomii. Także w Polsce niektórzy już się przekonali, że to wielka okazja. Bo od kilku lat rośnie popyt na taką żywność, która produkowana zgodnie z przepisami ma bardzo wysoka jakość. I może być atrakcją w gospodarstwie agroturystycznym czy restauracji. O różnych aspektach związanych z produktami regionalnymi porozmawiają:

1. Bernadetta Puzdrowska z Kaszub, która prowadzi kuchnię regionalną dla turystów

2. Zbigniew Szymański – pszczelarz z Kurpi,  producent miodów, które w tym roku zostały wpisane na unijna listę produktów regionalnych

3. Henryk Wujec – Krajowa Izba Produktu Regionalnego i Tradycyjnego

4. Grzegorz Rusak – znawca kuchni tradycyjnej

5. Dariusz Goszczyński – Ministerstwo Rolnictwa
Na zakończenie programu poinformujemy o kolejnej edycji konkursu „Wójt Roku”

emisja 2.01.2011, godz.8.00  
 


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę