Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tempo wzrostu konsumpcji drobiu spadnie?

5 stycznia 2016
"W pierwszej połowie 2013 r. przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego będą sprzyjały wzrostowi cen kurcząt brojlerów. Z kolei czynnikiem osłabiającym wzrost cen krajowych kurcząt brojlerów będzie rosnąca produkcja mięsa drobiowego" - napisała Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie.
Według ARR, w 2013 r., przewidywane jest spowolnienie tempa wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego.
"Sytuacja taka spowodowana będzie barierą popytu oraz utrzymującą się niską opłacalnością chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa od notowanej w 2012 r. i wynieść około 2.350 tys. ton (1.645 tys. ton w.b.c.)" - napisano.
"Wzrostowa tendencja w konsumpcji mięsa drobiowego będzie prawdopodobnie kontynuowana w 2013 r. Jednakże bariera popytu wynikająca z przewidywanego wysokiego poziomu cen spowoduje, że dynamika wzrostu konsumpcji drobiu może ulec spowolnieniu" - dodano.



POWIĄZANE

Afrykański pomór świń (ASF) znów zbiera żniwo w polskim rolnictwie. Tym razem na...

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę