biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tragiczny rok karpia

4 grudnia 2003

To był najtragiczniejszy okres w produkcji Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze w całej jego historii – mówi Józef Curzydło, dyrektor RZD. Jednocześnie dodaje, że karpia nie powinno braknąć na kilka dni przed świętami, ale nie wiadomo, jak będzie 23 grudnia.

Z roku na rok sytuacja w produkcji ryb wygląda coraz gorzej. Jest to spowodowane powolną zmianą klimatu w całym kraju - wzrostem średnich temperatur powietrza i wody. W tym sezonie przez kilkadziesiąt dni notowaliśmy temperaturę wody w granicach 28-30 stopni Celsjusza – tłumaczy dyrektor Curzydło. – Klęska suszy spowodowała deficyt wody, stawy nie były w pełni zalane wodą, co miało wpływ na zwiększenie nagrzewania się wody w zbiornikach.

Pracownicy RZD stwierdzili śnięcia wśród wszystkich roczników karpia. Spowodowane były nie tylko zbyt wysoką temperaturą w okresie rozwoju hodowlanego, ale także rozwojem choroby zwanej flavobakteriozą. Zaatakowane nią ryby nie wypływają na powierzchnię i straty można oszacować dopiero przy jesienno-zimowych odłowach. W dodatku nie wiadomo, jakie są przyczyny powstawania choroby i nieznane są jeszcze sposoby jej powstrzymania. Badania prowadzi m. in. Instytut Weterynarii w Puławach.

Mogę już określić, że karpia będzie prawie o 50 proc. mniej niż w ubiegłym sezonie – mówi dyrektor RZD. – Przed kampanią świąteczną przewidujemy do sprzedaży 140 t karpia, podczas gdy w dobrych latach Zakładu byliśmy w stanie sprzedać w podobnym okresie ok. 200-240 t.

Dyrektor Curzydło dodaje, że oprócz karpia, Zakład będzie miał do sprzedaży także inne ryby: amura, szczupaka, suma. Tegoroczne ceny detaliczne świątecznej ryby powinny kształtować się następująco: karp - 11 zł/kg, szczupak i sum - 18 zł/kg, a amur - ok. 8 zł/kg. Z zakupami lepiej nie czekać do samej wigilii, bo - jak prognozuje dyrektor - już 23 grudnia może karpia braknąć w sprzedaży.

Zatorski RZD istnieje od 1945 r. Gospodaruje na 1200 ha lustra wody, w sumie na ok. 200 stawach o powierzchni od 0,2 do 50 ha.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę