OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Turcja: więcej rodzynek

24 września 2012
FAMMU/FAPA podała, że w 2012 r. prognozowany jest wzrost produkcji rodzynek w Turcji. Wstępne dane zakładają tegoroczną produkcję na poziomie 270 tys. ton wobec poprzedniorocznej wielkości 250 tys. ton.
Warto wspomnieć, iż Turcja jest bardzo znaczącym na świecie producentem winogron - średniorocznie wielkość ta osiąga około 2,2 mln ton. Z tego ok. 25-35 proc. winogron kierowane jest do bezpośredniego spożycia, 35-38 proc. do suszenia, 20-25 proc. do produkcji lokalnego produktu, jakim jest pekmez - słodki syrop wyrabiany właśnie z winogron, a pozostałe niewielkie ilości kierowane są do produkcji napojów alkoholowych.

Znakomita część produkowanych w Turcji rodzynek kierowana jest na eksport średniorocznie jest to około 85 proc. lokalnej produkcji - w bieżącym roku będzie to około 225 tys. ton wobec 213,5 tys. ton przed rokiem, a największym od lat odbiorcą pozostają kraje unijne.


POWIĄZANE

Do 30 listopada 2025 r. hodowcy bydła mięsnego mogą się starać o dofinansowanie ...

Umowa o stowarzyszeniu z Ukrainą: lekcje z przeszłości muszą znaleźć odzwiercied...

Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, wykryto w popularnych skyrach truskawkowych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę