A_BIO_AGRO_950

UE sprowadziła mniej mięsa owczego niż przed rokiem

5 stycznia 2016
Jak informuje FAMMU/FAPA, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r. Unia Europejska sprowadziła ponad 193 tys. ton mięsa owczego i koziego, czyli o 11 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku .
Wyższy import z Australii nie zdołał zniwelować spadku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Na mniejszy import mięsa owczego z Nowej Zelandii przyczyniły się trudności z zapewnieniem odpowiedniej podaży zwierząt na ubój w I kwartale br. Produkcja zaczęła wzrastać w tym kraju dopiero pod koniec bieżącego sezonu, ale wówczas była ona również wysoka na rynku unijnym.

Pomimo spadku importu z Nowej Zelandii kraj ten pozostał najważniejszym dostawcą mięsa owczego na rynek unijny (85 proc. udział w handlu). Niektóre braki w handlu z Nową Zelandią zostały uzupełnione przez wzrost importu z Australii (wzrost o około 30 proc.).



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę