OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

UE: więcej drobiu z Tajlandii?

8 listopada 2011
FAMMU/FAPA podaje, że unijni importerzy mięsa drobiu domagają się, aby Komisja Europejska rozważyła zwiększenie kontyngentu na przywóz mięsa kurcząt z Tajlandii lub nawet całkowite zniesienie ograniczeń.
Podczas ostatnich targów rolno-spożywczych Anuga 2011, które odbyły się w Kolonii w dn. 7-13 października br., partnerzy handlowi grupy Betagro z Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwecji i Niemiec uskarżali się, że kontyngent na tajskie przetwory z kurcząt jest zbyt mały, a zapotrzebowanie rośnie. Handlowcy są zdania, że jakość produktów kurczęcych z Tajlandii jest wysoka.

Roczny kontyngent importowy na tajskie gotowane przetwory z mięsa kurcząt do UE ograniczony jest do 160 033 ton. Cło w ramach tej kwoty wynosi 10,8 proc. Unijne restrykcje odnośnie przywozu tajskiego drobiu zostały spowodowane epidemią ptasiej grypy w Tajlandii w 2003 r., która poskutkowała zakazem importu mięsa surowego drobiu do UE. Pomimo, iż Tajlandia została już uznana za kraj wolny od "ptasiej grypy", UE utrzymuje nadal w mocy restrykcje handlowe dotyczące surowego mięsa.



POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę