A_TSW_2026_950

UE: więcej przerobionych oleistych

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej za Oil World poinformował, że od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 we Wspólnocie przetworzono łącznie ok. 23,3 mln t nasion rzepaku, soi i słonecznika, tj. o 1,1 mln t (5%) więcej niż w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 i o 1,9 mln t (9%) więcej niż w sezonie 2011/12
O ile przerób soi jest mniejszy niż w sezonie 2012/13, o tyle w przypadku rzepaku i słonecznika notowane są rekordowo wysokie wyniki. Oil World ocenia, że od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 w UE przetworzono 13 mln t nasion rzepaku wobec 12,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 11,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2011/12. Największy wzrost przerobu tego surowca r/r odnotowano w Niemczech, Polsce oraz w Holandii.
Jeśli chodzi o słonecznik, od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 we Wspólnocie przetworzono 4 mln t surowca wobec 3,2 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 3,8 mln t w sezonie 2011/12.



POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę