aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W czasie upałów pracodawca powinien zapewnić wentylację oraz napoje orzeźwiające

7 czerwca 2011
W miejscu pracy firma powinna zapewnić wymianę powietrza wynikającą z funkcji pomieszczeń, w których przebywają pracownicy. Pracodawcy zobowiązani są do dbania o higieniczne warunki pracy dla swoich podwładnych. Dlatego w okresie upałów powinni zabezpieczyć ich np. przed skutkami emisji ciepła (np. promieniowania słonecznego). Muszą więc zadbać np. o to, aby w oknach i świetlikach były żaluzje lub rolety oraz aby były one wyposażone w urządzenia pozwalające na ich łatwe i bezpieczne otwieranie. Pracodawca powinien też zapewnić wymianę powietrza w pomieszczeniach pracy.
– Zadanie to najczęściej spełnia system klimatyzacji. Pracodawca musi jednak pamiętać, że korzystanie z niej nie może prowadzić do przeciągów lub wyziębienia miejsca pracy – mówi Michał Ruś z firmy BHP Konsult.
Podkreśla, że strumień powietrza pochodzący z urządzeń wentylacji nawiewnej nie powinien być skierowany bezpośrednio na stanowisko pracy. Jego maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 70° C przy nawiewie na wysokości nie mniejszej niż 3,5 m od poziomu podłogi i 45°C – w pozostałych przypadkach.
Powietrze doprowadzane do pomieszczeń pracy z zewnątrz przy zastosowaniu klimatyzacji lub wentylacji mechanicznej powinno być oczyszczone z pyłów i substancji szkodliwych dla zdrowia. Dodatkowo w pomieszczeniach pracy, w których występują łatwopalne lub niebezpieczne pod względem wybuchowym pyły, gazy lub pary, maksymalna temperatura nawiewanego powietrza powinna być zgodna z przepisami w sprawie ochrony przeciwpożarowej.
– Co ciekawe w przypadku zastosowania systemu klimatyzacji lub wentylacji mechanicznej pracodawca musi ograniczyć natężenie i rozprzestrzenianie się hałasu i drgań powodowanych pracą urządzeń klimatyzacyjnych i wentylacyjnych – mówi Michał Ruś.
Przepisy nie wskazują wprost temperatury powietrza, której przekroczenie umożliwiałoby pracownikom zaprzestania pracy. Wyjątkiem są pracownicy młodociani, którzy nie mogą pracować, jeśli w pomieszczeniu termometr wskaże więcej niż 30° C. Z kolei jeśli temperatura powietrza przekracza 25°C (w przypadku pracowników wykonujących prace na otwartej przestrzeni) lub 28°C w pomieszczeniu (w przypadku pozostałych pracowników), firma zobowiązana jest dostarczyć im napoje. Zasady ich wydawania powinny być ustalone w porozumieniu ze związkami zawodowymi lub po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Pracodawca powinien też zapewnić odpowiednie warunki higienicznosanitarne do ich przygotowywania oraz spożywania.


POWIĄZANE

Rada Eeuropy formalnie przyjęła wczoraj ukierunkowany przegląd niektórych podsta...

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje, że w związku ze złożoną rezygnacją...

W pierwszych 6 dniach maja przewozy drogowe produktów rolnych z Ukrainy w ekspor...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę