OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W IKEI była konina

3 grudnia 2015
Badania potwierdziły, że w klopsikach sprzedawanych w restauracjach sieci IKEA była domieszka koniny. Końskie DNA wykryto w jednej z partii towaru. Pochodził on od polskiej firmy Quantum z Siedlec. Z kolei mięso, z którego zrobiono klopsiki, pochodziło od jednego z poddostawców siedleckiej firmy.

Małgorzata Jezierska z IKEA mówi, że jutro u dostawcy klopsików rozpocznie się zewnętrzny audyt. - Planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną, niezależną firmę audytorską. Pragniemy także podkreślić, że dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA - mówi przedstawicielka szwedzkiego koncernu.

Firma Quantum przedstawiła już IKEA plan działań, który ma zapobiec podobnym wydarzeniom w przyszłości. Szwedzki koncern analizuje na razie plan proponowanych działań. Sieć IKEA póki co wstrzymała sprzedaż klopsików zarówno w restauracjach, jak i w szwedzkich sklepikach.

Afera z fałszowaną wołowiną wybuchła po tym, jak w hamburgerach w Irlandii i Wielkiej Brytanii wykryto domieszkę koniny. Po kontrolach okazało się, że problem dotyczy niemal całej Europy.

Fałszowaną domieszką koniny wołowinę wykryto także w Polsce. Prowadzone przez inspekcję weterynaryjną badania mają pomóc ustalić, czy nasze firmy padły ofiarą oszustów, czy też proceder fałszowania mięsa miał miejsce w naszym kraju.



POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę