A_BIO_AGRO_950

W Legnicy wykryto jaja z salmonellą

22 grudnia 2008
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Legnicy (Dolnośląskie) zdecydowała o wycofaniu ze sklepów jaj pochodzących z jednej z podlegnickich ferm drobiu. W jajkach wykryto salmonellę.
Jak powiedziała PAP Krystyna Szczebel z legnickiego Sanepidu, nie wiadomo jeszcze, ile jajek z salmonellą mogło trafić na rynek, ale wg wstępnych szacunków może chodzić o od kilkunastu do kilkudziesięciu sklepów.

"Ponieważ badanie próbek jaj trwa około pięciu dni, musimy się liczyć z tym, że od pięciu dni jajka z salmonellą trafiają na rynek. Ponieważ podjęliśmy decyzję o wycofaniu ich, producent musi dostarczyć nam pełną listę odbiorców towaru i jego obowiązkiem jest też wycofanie towaru, ale pod naszym nadzorem" - powiedziała Szczebel.

Przedstawiciele Sanepidu apelują, by szczególnie w okresie przedświątecznym przestrzegać podstawowych zasad higieny w przygotowaniu żywności. Drób i jaja należy w lodówce trzymać oddzielone od innego pożywienia. Podczas przygotowania posiłków, po każdym kontakcie z jajami czy mięsem drobiowym, trzeba myć ręce.

Szczebel podkreśliła, że salmonella ginie w wysokiej temperaturze i dlatego jajo ugotowane jest całkowicie bezpieczne.

Bakterie salmonelli mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 18-24 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty.


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę