A_TSW_2026_950

W sezonie 2011/12 nadwyżka produkcyjna cukru przekroczy 10 mln ton

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że zgodnie z prognozami firmy analitycznej Czarnikow, światowa nadwżyka produkcyjna w sezonie 2011/12 (lata kalendarzowe) wyniesie aż 10,3 mln ton wobec niewielkiego deficytu sezon wcześniej, który wyniósł 500 tys. ton.
Produkcja cukru na świecie została oszacowana na 182,2 mln ton, z czego 145,4 mln ton będzie stanowić cukier trzcinowy, a 36,8 mln ton cukier buraczany. Produkcja cukru ogółem wzrośnie o ponad 8% lub 14,2 mln ton. W sezonie 2010/11 ilosć wytworzonego cukru Czarnikow oszacował na 168 mln ton, z czego 135,8 mln ton stanowił cukier trzcinowy, a 32,2 mln ton cukier buraczany.
Konsumpcja cukru będzie rosnąć mniej dynamicznie od produkcji. Globalne spożycie w sezonie 2011/12 zostało oszacowane na 171,9 mln ton, więcej o prawie 2%. Wg Czarnikow, wzrost zaopatrzenia cukru powinien skutkować spadkiem jego cen i mniejszą ich zmiennością, co pociągnie za sobą wyższą konsumpcję.



POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę