Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

W Sheratonie o E. coli

5 stycznia 2016
27 lipca 2011 r. w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się konferencja „Epidemia E. coli - zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności na globalnym rynku”, której organizatorem  było Biuro Promocji Jakości wydawca miesięcznika Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. Wzięło w niej udział ponad 160 osób, w tym politycy, naukowcy oraz przedstawiciele najważniejszych organizacji rolniczych i żywnościowych.

   


    W trakcie konferencji odbyły się dwa panele dyskusyjne: naukowy oraz polityczno-gospodarczy. W pierwszym wzięli udział: prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prof. Krzysztof Kwiatek i prof. Bolesław Wojtoń z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, dr Grzegorz Madajczak z Państwowego Zakładu Higieny oraz Marek Marzec z Partner Acatia Consulting Group.
    W panelu polityczno-gospodarczym uczestniczyli: eurodeputowany Czesław Siekierski, byli ministrowie rolnictwa Roman Jagieliński, Jacek Janiszewski, Wojciech Mojzesowicz oraz wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Janusz Wojciechowski. Pomimo zaproszenia w panelach nie uczestniczyli przedstawiciele resoru rolnictwa i resortu zdrowia.
    Oba panele wywołały gorącą dyskusję na temat bezpieczeństwa żywności, rolnictwa ekologicznego, urzędowej kontroli żywności oraz szans i zagrożeń dla polskiego rolnictwa. Uczestnicy konferencji doszli do kilku konkluzji: Niemcy po raz kolejny bezkarnie przeszły przez wywołany przez siebie kryzys żywnościowy. Wcześniej wykryto dioksyny w skażonym mięsie, teraz odpowiedzialność za epidemię E. coli rozmyła się na całą Unię Europejską.
    Gdyby do podobnej sytuacji doszło w Polsce, nasz kraj zostałby szeroko skrytykowany i jednoznacznie uznany za winnego. Stwierdzono, że Polska w razie podobnej epidemii nie poradziłaby sobie z opanowaniem zagrożenia ze względu na brak koordynacji między inspekcjami oraz niewystarczający stopień zapewnienia specjalistycznej opieki medycznej poszkodowanym.
    Uczestnicy konferencji zgodzili się, że sytuacja wywołana przez epidemię E. coli wymaga zmian w unijnych procedurach prawa żywnościowego, tak aby można było koordynować działanie służb nie przerzucając się odpowiedzialnością. Obecna sytuacja wymusza potrzebę kosztownych badań laboratoryjnych żywności w kierunku E. coli, za które będzie musiał zapłacić konsument. Celem konferencji była próba odpowiedzi na pytania o przyczyny epidemii E. coli oraz konsekwencje, jakie wywołała ona na świecie oraz w Polsce. Konferencja odbiła się szerokim echem w kraju wywołując żywe zainteresowanie mediów. Wykazała potrzebę merytorycznej debaty publicznej na temat unijnych i polskich procedur w przemyśle rolno-żywnościowym.  
    Patronami konferencji byli: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Federacja Producentów Żywności oraz Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
    Partnerami konferencji byli: Biochemik Laboratorium Usługowo-Badawcze, Bureau Veritas, COBICO, DALMYT Sp. z o.o., Intertek Polska, J.S. Hamilton Poland Ltd. oraz TÜV SÜD Polska Sp. z o.o.

POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę