aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Warunki dla małych

5 września 2006

Już wkrótce będzie rozporządzenie, które precyzyjnie określi, jakie warunki sanitarne i weterynaryjne muszą spełnić producenci żywności tradycyjnej regionalnej. Ma to być zachęta do powstawania i rejestrowania drobnych przetwórni.

Teoretycznie od stycznia tego roku producenci żywności tradycyjnej i regionalnej nie muszą spełniać tak surowych warunków sanitarnych czy weterynaryjnych jak duże zakłady. W praktyce ulgi zgodne z unijnymi przepisami ciągle są różnie interpretowane przez urzędników.

Ministerstwo rolnictwa w porozumieniu z innymi resortami przygotuje rozporządzenie, w którym zostaną wyszczególnione wszystkie określone przez Unię odstępstwa od przepisów, możliwe do zastosowania wobec małych firm.

Propagatorzy żywności regionalnej podkreślają jednak, że prawdziwą zachętą do tworzenia i rejestrowania małych rodzinnych firm będzie uproszczenie także innych przepisów, np. podatkowych.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę