OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Warzywa, które leczą

8 stycznia 2009
Gdy za oknami zawieje i mróz dobrze jest, jak radzą lekarze, pić gorącą herbatę, najlepiej z sokiem owocowym, np. malinowym lub miodem. W żadnym razie nie należy raczyć się herbatą z „prądem”,  bo to może tylko zaszkodzić – po wyjściu na świeże, zimne powietrze  alkohol we krwi wywołuje kurczenie się naczyń krwionośnych i w efekcie szybciej może doprowadzić do ochłodzenia, przemrożeń i martwicy skóry. Dobroczynny wpływ na nasze organizmy ma nie tylko sok malinowy i miód, o czym przekonują badania dr. Dean’a Ornish’a z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco oraz prof. Richarda Beliveau z laboratorium medycyny molekularnej  Uniwersytetu w Montrealu.

Okazuje się, że jest liczna grupa warzyw, która „leczy” i zapobiega najgroźniejszym chorobom cywilizacyjnym. Różne warzywa zawierają różne leczące związki antyrakowe. Mało tego, jak wynika z obserwacji i badań poczynionych przez prof. Beliveau przeciwnowotworowa dieta potrafi w niektórych przypadkach z powodzeniem zastąpić niezwykle przykrą  w doznaniach chemioterapię.
Królem warzyw jest czosnek, który hamuje rozwój w każdym organizmie komórek  częstych nowotworów, takich jak rak prostaty, okrężnicy, piersi i mózgu. Równie zbawienny wpływ ochronny na wymienione organy ma por, młoda cebula, brukselka, kapusta włoska i głowiasta, jarmuż, kalafior i cebula.  
O tym, że  jakość i rodzaj diety wspomaga leczenie  w chorobach nowotworowych świadczą nie tylko pojedyncze obserwacje wybranych przypadków, lecz jak się okazuje także  badania epidemiologiczne. Zauważono na przykład, że Japonki, nader chętnie spożywające warzywa i w mniejszej ilości mięso nawet gdy zapadną na raka piersi żyją kilka lat dłużej, niż Amerykanki czy Europejki. W grupie najbardziej zalecanych przez lekarzy warzyw „leczących” są także buraki, brokuły, pióropusznik strusi, szpinak, szparagi, rzepa, cykoria czerwona, kapusta modra i seler.
Jest też druga strona medalu – niektóre warzywa mogą, jak wynika z badań kanadyjskich i amerykańskich uczonych, sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. Taki pomidor ogranicza co prawda wzrost komórek rakowych mózgu i prostaty ale wzmaga w przypadku raka okrężnicy, płuc i piersi. Niekorzystny też wpływ na chorych na raka okrężnicy, mózgu i płuc ma rzodkiewka. Pomaga jednak przy chorobach piersi i prostaty.
Jedno jest pewne - polscy ogrodnicy mają pole do popisu – na nieprzenawożonej ziemi mogą wyhodować zdrowe, przeciwrakowe, poszukiwane na europejskich stołach warzywa. I tak trzymać.

POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę