Nowy Rok rozpoczął się dla branży rolniczej z prawdziwym hukiem. Nie był to jednak hałas wystrzeliwanych fajerwerków. Już w pierwszym tygodniu gruchnęła wiadomość o nowych unijnych przepisach, mających wejść w życie we wrześniu, które miałyby utrudnić produkowanie wędlin najpopularniejszą w Polsce metodą, czyli poprzez wędzenie.
Przez Polskę przeszła wielka burza, a fala niepokoju zalała zarówno producentów, jak i konsumentów. Według doniesień nowe przepisy wprowadzą rygorystyczne normy dotyczące zawartości substancji smolistych w produktach spożywczych. Największe wzburzenie wzbudził znany już wszystkim benzopiren, którego dopuszczalny poziom zawartości w produkcie miałby spaść z 5 do 2 mikrogramów na kilogram. Dla producentów oznaczałoby to dodatkowe wydatki na zmianę technologii i modernizację produkcji. Okazało się przy tym, że zachodni producenci nie będą mieli problemów z nowymi zasadami, ponieważ w tych krajach w większości do produkcji wędlin wykorzystuje się metodę suszenia lub dojrzewania mięsa. Koniec końców okazało się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Analizy i badania dowiodły, że większość polskich produktów spełnia nawet te wyśrubowane normy europejskie i nie zagraża zdrowiu. Ponadto Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje zorganizowanie cyklu szkoleń i konsultacji związanych z dostosowaniem aktualnie stosowanej technologii wędzenia do zmienionych wymagań.
W dniach 28-29 stycznia, nie zrażeni trudnościami związanymi z przetwórstwem mięsa, polscy młodzi rolnicy, wraz z kolegami z całej Europy, wzięli udział w II Kongresie Młodych Rolników, odbywającym się w Parlamencie Europejskim. W trakcie wizyty w Brukseli grupa odbyła także wiele ciekawych spotkań z ekspertami w dziedzinie rolnictwa m.in. w Komisji Europejskiej i Stałym Przedstawicielstwie RP przy Unii Europejskiej.
Kongres Młodych Rolników to bardzo dobra inicjatywa, umożliwiająca młodym gospodarzom zaprezentowanie swoich osiągnięć kolegom z całej Europy. To również doskonała okazja do wymiany doświadczeń z obszaru uprawy czy hodowli, ale także do dyskusji na temat założeń reformy Wspólnej Polityki Rolnej po 2014 roku. Młodzi rolnicy to szansa na zmianę na europejskiej wsi. Ich entuzjazm, wiedza i zaangażowanie skutkują wieloma innowacyjnymi rozwiązaniami, a takie wydarzenia jak Kongres pokazują, że wkład młodych rolników w rozwój nowych metod gospodarowania jest niebagatelny.
Organizatorzy i jury konkursu, który odbywał się podczas Kongresu, podkreślali różnorodność i nowoczesność projektów prezentowanych przez młodych rolników. Przedstawicielka z Polski, Agnieszka Jończyk, pokazała swoje gospodarstwo, gdzie zajmuje się hodowlą bydła, wdrażając jednocześnie innowacyjne rozwiązania. Dodatkowo współpracuje z pobliskim Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim, realizując wspólnie z uczelnią program praktyk i dzieląc się doświadczeniem ze studentami. Działa także w założonej przez siebie fundacji „Młody hodowca”.
Podczas panelu dyskusyjnego dotknięto kwestii trudnej sytuacji, w jakiej znajdują się osoby chcące rozpocząć działalność rolniczą. Mimo specjalnych dopłat i innych preferencji, dotyka ich ograniczony dostęp do gruntu. Kongres potwierdza jednak, że pasja i zaangażowanie mogą przezwyciężyć wszystkie trudności i pokonać bariery. Możemy mieć pewność, że młodzi rolnicy zapewnią nam dostęp do prawdziwej, zdrowej żywności.
Jarosław Kalinowski
Poseł do Parlamentu Europejskiego
9448745
1