Biogaz_III Forum 2025

Więcej piwa pijemy w domu

12 października 2013
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, jedynie 5 proc. produkcji browarów, czyli blisko 2 mln hl piwa, sprzedaje się w opakowaniach typu KEG (ciśnieniowa beczka) w lokalach gastronomicznych, czyli aż dwukrotnie mniej niż jeszcze w 2005 r., kiedy w ten sposób konsumowano ok. 3 mln hl.

W lokalach Polacy częściej piją cięższe alkohole w drinkach, ale przede wszystkim częściej piwo spożywa się w domu. Duża w tym zasługa dyskontów, których polityka sprawiła, że piwo można w nich kupić nawet poniżej 2 zł za puszkę.
Jak informuje DGP sytuacja martwi producentów, bo przekłada się to na ich wyniki finansowe, ponieważ w gastronomii,marże są nawet dwa razy większe niż w sklepach detalicznych. Producenci piwa liczą, że odwrócenie negatywnego trendu może przynieść wzrost akcyzy na wyroby spirytusowe.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę