A_BIO_AGRO_950

Więcej przetworów mleczarskich, ale mniej śmietany

5 stycznia 2016
Jak informują eksperci z Banku Gospodarki Żywnościowej, nieznacznie wyższy niż w ubiegłym roku skup mleka przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza śmietaną. W okresie styczeń-październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9 proc. mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16 proc. względem września br.

Ze względu na korzystną sytuację na rynkach światowych i wysokie ceny, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. aż o 17 proc. (do 123 tys. t) zwiększyła się produkcja mleka w proszku.
Więcej wytworzono także serów, zarówno świeżych - o około 3 proc. w relacji rocznej do 307 tys. t - jak i dojrzewających - o ponad 2 proc. do 225 tys. ton. Zaczęła rosnąć również produkcja masła - w październiku wyprodukowano go o około 3 proc. (do 15,6 tys. t) więcej niż we wrześniu br.



POWIĄZANE

St. Valentin, 11 listopada 2025 r. – Podczas tegorocznych targów Agritechnica 20...

Kot w domu to sama radość, a kilka kotów… jeszcze więcej radości! Te niezwykle i...

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę