Więcej przetworów mleczarskich, ale mniej śmietany
5 stycznia 2016
Jak informują eksperci z Banku Gospodarki Żywnościowej, nieznacznie wyższy niż w ubiegłym roku skup mleka przełożył się na wzrost produkcji praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza śmietaną. W okresie styczeń-październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9 proc. mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16 proc. względem września br.
Ze względu na korzystną sytuację na rynkach światowych i wysokie ceny, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. aż o 17 proc. (do 123 tys. t) zwiększyła się produkcja mleka w proszku.
Więcej wytworzono także serów, zarówno świeżych - o około 3 proc. w relacji rocznej do 307 tys. t - jak i dojrzewających - o ponad 2 proc. do 225 tys. ton. Zaczęła rosnąć również produkcja masła - w październiku wyprodukowano go o około 3 proc. (do 15,6 tys. t) więcej niż we wrześniu br.