A_TSW_2026_950

Wieprzowina w Rosji drożeje

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że po dwóch miesiącach obowiązywania zakazu importu wieprzowiny z UE, ceny tego gatunku mięsa w Rosji gwałtownie rosną.
Ceny hurtowe żywca trzody chlewnej wzrosły od początku roku o 40 proc., przekraczając 100 RUB/kg. Rosyjscy przetwórcy starają się zastąpić importowany surowiec ze źródeł krajowych. Z uwagi na niedostateczną podaż surowca, do produkcji wyrobów gotowych np. kiełbas stosowane są również podroby wołowe i mięso odkostnione mechanicznie, a receptury ulegają zmianom.

Według rosyjskiego związku producentów trzody chlewnej, w styczniu i lutym br. rosyjski import wieprzowiny obniżył się wobec tego samego 2013 r.o 14 proc. do 56 tys. ton.



POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę