GUS_230920_750x100_stat

Włochy: Niepokojąca plaga marnotrawstwa żywności

2 sierpnia 2010
Jedzeniem, które rocznie marnuje się we Włoszech, można by nakarmić 44  miliony ludzi - wynika z raportu przedstawionego w związku z inauguracją na uniwersytecie w Bolonii projektu przeciwdziałania  marnotrawstwu.
Projekt ten nosi nazwę Last Minute Market, a jego istotą jest  wypracowanie skutecznych metod sprzedaży żywności, której data  ważności się kończy, a także szeroka kampania społeczna przeciwko  wyrzucaniu resztek produktów i kupowaniu zbyt dużej ich ilości.
Według ekspertów co roku wyrzuca się w Italii 6 milionów ton produktów
spożywczych, między innymi dlatego, że psują się lub tracą ważność w  trakcie dystrybucji albo wręcz jeszcze na polu, bo nie zostały zebrane  na czas.
Pomysłodawca projektu Last Minute Market Andrea Segre powiedział, że  to ogromne marnotrawstwo oznacza, iż we Włoszech wyrzuca się do śmieci  prawie jedną trzecią żywności, którą ten kraj produkuje.Włochy, jak zauważył Segre, nie stanowią niechlubnego wyjątku w tej  ponurej statystyce. Podał przykład Stanów Zjednoczonych, gdzie marnuje się niemal 40 procent żywności.


POWIĄZANE

Prezesi zebrani na naradzie, która odby?a si? w Biurze Krajowej Rady Izb Rolnicz...

Duża część produkcji żywności w Polsce uzależniona jest pośrednio od owadów zapy...

W obliczu coraz większych niepewności w związku z Brexitem, kryzysem COVID-19 i ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę