"Z uwagi na to, że około 80 proc. wołowiny produkowanej w Polsce jest kierowane na eksport (przede wszystkim do państw UE), w pierwszym półroczu 2013 r. wysokie ceny unijne będą sprzyjały utrzymywaniu się wysokich cen wołowiny również w kraju" - napisała Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie.
Zdaniem ARR, konsumpcja wołowiny w Polsce w 2013 r. obniży się.
"Biorąc pod uwagę stan i strukturę pogłowia bydła, a także wzajemne relacje cen cieląt, bydła i pasz, IERiGŻ-PIB prognozuje, że w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego wyniesie 360 tys. ton (185 tys. ton w.b.c.), o 3 proc. więcej niż rok wcześniej" - napisano.
"W związku z utrzymującymi się wysokimi cenami mięsa wołowego, w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce może ulec dalszemu zmniejszeniu do około 2 kg na osobę" - dodano.