A_TSW_2026_950

Wołowina będzie odkażana kwasem mlekowym

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, 4 lutego Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach, służącego do odkażania mięsa wołowego.

Nowe przepisy wejdą w życie od 25 lutego br. (będą dotyczyły tusz, półtusz oraz ćwiartek, nie zgodzono się na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobnego), ucinając tym samym dyskusję w tej sprawie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie używanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest normalną praktyką.

Komisja zaznaczyła jednak, że kwas mlekowy nie może być w żaden sposób traktowany jako substytut dobrych praktyk i odpowiednich procedur, natomiast ma stanowić integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punków kontroli (HACCP).

Dopuszczenie stosowania kwasu mlekowego zwiększa szansę Amerykanów w wykorzystaniu kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny do Unii. Przypomnijmy, że w 2009 r. UE otworzyła 20 tys. kontyngent w ramach rozwiązania sporu z USA dotyczącego handlu wołowiną produkowaną z użyciem hormonów wzrostu. Korzystanie z tego kontyngentu umożliwiono, oprócz Amerykanom, także kilku innym krajom.

W sierpniu 2011 r. wielkość tego kontyngentu zwiększono do 48,2 tys. ton. Amerykanie mieli jednak nadal problem z dostępem do kontyngentu, gdyż Unia zakazywała stosowania kwasu mlekowego do odkażania wołowiny, co w Stanach Zjednoczonych jest powszechną praktyką.



POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę