A_TSW_2026_950

Wołowina z Portugalii w unijnych rejestrach

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że 8 listopada do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wpisano nazwę „Carne de Bravo do Ribatejo". Jest to mięso otrzymane z rozbioru tusz bydła rasy „Brava de Lide".
Rasa „Brava de Lide", dawnej nazywana „Ribatejana", jest rodzimą portugalską rasą bydła, a obszar jej występowania wyznaczają mokradła rzek Tag i Mondego.

„Carne de Bravo do Ribatejo" posiada charakterystyczny ciemno czereśniowy połyskujący kolor, jest miękkie, zwarte i soczyste, charakteryzuje się godną uwagi kruchością. Posiada wyraźny i trwały smak, ma cienką warstwę tłuszczu między mięśniami, a także charakterystyczną marmurkowatość, która przyczynia się do jego soczystości, smaku i kruchości.


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę