Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wołowina zdrożeje?

5 stycznia 2016
Wszystko wskazuje na to, że ceny wołowiny w naszym kraju pójdą w górę, żeby zadowolić wysublimowany smak polskich klientów - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Polacy są w europejskim ogonie smakoszy krowiego mięsa. Przeciętny Kowalski zjada rocznie niespełna 3 kg wołowiny, podczas gdy unijna średnia wynosi ponad 15 kg. I chociaż eksperci najczęściej wskazują, że przyczyną tego stanu rzeczy są zbyt wysokie - w porównaniu z wieprzowiną i drobiem - ceny, to Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego chce je jeszcze podwyższyć.

Ma to się stać za sprawą wprowadzanego właśnie systemu jakości QMP, dzięki któremu na rynku pojawi się wołowina kulinarna, wyraźnie lepszej jakości. Jest ona droższa od tej "normalnej" w zależności od rodzaju mięsa, od kilku do ponad 30 proc., jednak jej wysoka jakość powinna zadecydować o popycie.



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę