Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w I połowie lutego br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były niższe o 0,3% w porównaniu z II połową stycznia 2003 r. i o 0,2% w stosunku do I połowy stycznia br.
Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy “owoce” i grupy “warzywa” wyniósł 99,5% zarówno w stosunku do II, jak i I połowy stycznia br.
Wskaźniki cen obliczone dla podstawowych grup żywności i napojów bezalkoholowych w I połowie lutego br. kształtowały się następująco:
|
Wyszczególnienie |
I połowa lutego 2003 r. | |
| II połowa stycznia 2003 r. = 100 | I połowa stycznia 2003 r. = 100 | |
| Żywność i napoje bezalkoholowe | 99,7 | 99,8 |
|
Żywność |
99,7 | 99,8 |
| pieczywo i produkty zbożowe, w tym: – pieczywo – przetwory młynarskie i makaronowe |
99,9 99,9 99,9 |
99,9 99,9 99,8 |
| mięso | 98,7 | 98,5 |
| ryby | 99,8 | 99,8 |
| mleko, sery, jaja, w tym: – mleko – sery – jaja |
100,0 99,9 100,0 100,0 |
100,1 99,9 100,0 100,3 |
| oleje i pozostałe tłuszcze | 99,9 | 100,0 |
| owoce | 98,7 | 99,3 |
| warzywa | 102,0 | 103,1 |
| cukier, dżem, miód, czekolada i wyroby cukiernicze | 99,9 | 99,9 |
| pozostałe artykuły żywnościowe | 100,3 | 100,3 |
| Napoje bezalkoholowe | 99,9 | 100,0 |
| kawa, herbata i kakao | 99,9 | 99,9 |
| wody mineralne, inne napoje bezalkoholowe, soki z owoców i warzyw | 99,9 | 100,0 |