OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zatrute mięso w Norwegii

28 marca 2006

Norwedzy znaleźli przyczynę licznych zakażeń bakterią coli. Sprawcą są wołowe kiełbaski. Służby weterynaryjne już drugi miesiąc prowadziły dochodzenie w sprawie zatrutego mięsa.

Przebadano tysiące próbek. Kilka z nich dały pozytywny wynik. Wszystkie dotyczyły kiełbasek. Norweska opinia publiczna przeżyła szok, gdy do szpitala trafiło 14-cioro dzieci z objawami zatrucia coli.

Jedna osoba zmarła. Weterynarze przestrzegali także przed spożywaniem wołowych wędlin wyprodukowanych w styczniu i lutym tego roku.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę