biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Zbyt tanie kurczaki z Ukrainy?

19 listopada 2014
Jak podaje ,,Puls Biznesu'', branża drobiarska w Polsce zaczyna się martwić. Ceny na Ukrainie, nawet z cłem, są niższe niż w Polsce, a moce produkcyjne są nieporównywalnie większe.
Polscy producenci obawiają się przedłużonych kontyngentów a bezcłowy eksport do UE oraz o połowy tańszej hrywny. Jak wynika z danych PwC, Ukraińcy mogą bezcłowo przywieźć rocznie do UE m.in. 950 tys. ton pszenicy, 36 tys. ton mięsa drobiowego, 8 tys. ton mleka, śmietany i jogurtów.

Kazimierz Pazgan, prezes Grupy Konspol twierdzi, że polscy producenci nawet bez kontyngentów już są drożsi od producentów ukraińskich. "Filet drobiowy z Ukrainy bez cła, czyli w ramach bezcłowego kontyngentu, kosztuje około 6 zł za kg, a z cłem około 10 zł. Natomiast w Polsce koszt wytworzenia wynosi około 12 zł" - tłumaczy gazecie Pazgan.

Skala produkcji pojedynczych ukraińskich zakładów drobiarskich jest nieporównywalna z naszą. W Kijowie działa największa fabryka w Europie z produkcją na poziomie 600 tys. ton rocznie, podczas gdy Polska produkuje 1,8 mln ton.


POWIĄZANE

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...

Europejskie organizacje rolnicze biją na alarm — nowe koncesje handlowe dla Ukra...

W Parlamencie Europejskim w czwartek 10 lipca odbędzie się głosowanie o wotum ni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę