aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Złożono wnioski na dopłatę do przechowywania 8,5 tys. ton wieprzowiny

5 stycznia 2016

W ciągu dwóch pierwszych tygodni lutego, przedsiębiorcy złożyli do Agencji Rynku Rolnego 81 wniosków na dopłatę do przechowywania 8,5 tys. ton wieprzowiny, w tym 4,5 tys. ton półtusz wieprzowych - poinformowała rzecznik ARR Iwona Ciechan.
W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton. Przedsiębiorcy mogą starać się o unijną dopłatę do przechowywania wieprzowiny od 1 lutego br.

Komisja Europejska uruchomiła dopłaty ze względu na kłopoty na rynku wieprzowiny w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.
Decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. Ceny trzody przestały spadać. W pierwszym tygodniu lutego żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,74 zł/kg (tydzień wcześniej było to 3,56 zł/kg) czyli o 5 proc. więcej niż w końcu stycznia. Cena trzody była jednak o 5,5 proc. niższa niż miesiąc wcześniej, ale żywiec kosztował o 6 proc. więcej niż rok wcześniej.
UE dopłaca do przechowywania wieprzowiny świeżej, nie może być mrożona tj. pochodzić ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.


POWIĄZANE

Rada Eeuropy formalnie przyjęła wczoraj ukierunkowany przegląd niektórych podsta...

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje, że w związku ze złożoną rezygnacją...

W pierwszych 6 dniach maja przewozy drogowe produktów rolnych z Ukrainy w ekspor...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę