A_BIO_AGRO_950

Zmiana norm handlowych dla oliwy z oliwek

26 stycznia 2012
Jak podaje FAMMU/FAPA, Komisja Europejska w rozporządzeniu WE/29/2012 z dnia 13 stycznia br. dokonała zmiany norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek.
Dla handlu detalicznego zaleca się etykietowane zamknięte opakowania o maksymalnej pojemności do 5 litrów. Jednakże w przypadku oliwy przeznaczonej do spożycia w placówkach żywienia zbiorowego (restauracje, szpitale, stołówki) państwa członkowskie mogą ustalić maksymalną pojemność opakowania powyżej 5 litrów.

Rozporządzenie definiuje opisy etykiet na opakowaniach oliwy oraz inne szczegółowe kwestie. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po opublikowaniu, ale produkty które zostały legalnie wyprodukowane i oznakowane w Unii lub legalnie zaimportowane i dopuszczone do obrotu przed 1 lipca 2012 mogą być sprzedawane do chwili wyczerpania zapasów.


POWIĄZANE

Po czterech latach rozmów i miesiącach intensywnych prac technicznych, negocjacj...

8. edycja Nagrody Innowacji dla Rolniczek pokazała, że kobiety są liderkami w tw...

Efektywne żywienie zwierząt jest kluczem do osiągnięcia sukcesu ekonomicznego, a...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę