biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Zmiany w unijnym prawie mają pomóc polskim dżemom

17 sierpnia 2013
Puls Biznesu informuje, że w resorcie rolnictwa powstaje rozporządzenie, które ma dostosować nasze prawo do wymagań unijnych. Wedle nowych przepisów zawartość cukru w dżemie będzie musiała być niższa o co najmniej 30 proc. od produktu standardowego.

- Nowe unijne przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).
W 2012 r.wartość polskiego eksportu dżemów, marmolad, galaretek i przecierów przekroczyła 208 mln zł, z czego na rynki unijne przypadło 138 mln zł. Krajowy rynek wart był ponad 430 mln zł.



POWIĄZANE

W piątek Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-B...

Chcesz zacząć ćwiczyć, ale nie wiesz, jaką aktywność fizyczną wybrać?   Trener s...

Wraz z nadejściem jesieni do rodziny deserów Łaciatych dołączają trzy kolejne py...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę