biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Żywność przygotowana rytualnie to nie tylko mięso

5 sierpnia 2013
Rzeczpospolita podaje, że wiele firm z poza branży mięsnej uzyskało certyfikat koszerności lub halal. Na świecie to dynamicznie rosnący segment, ale w Polsce nadal nisza. Tylko mięso było tu wyjątkiem.
Światowy rynek produktów, których „specyfikacje jakościowe" wynikają bezpośrednio ze świętych ksiąg islamu czy judaizmu, to o wiele więcej niż tylko nisza rynkowa. Produkty te kupują nie tylko religijni żydzi czy muzułmanie. W USA, gdzie rynek koszer wzrastał w ostatnich latach o ?15 proc. rocznie do prawie ?20 mld dol. rocznie - motywami religijnymi kieruje się np. tylko 20-25 proc. nabywców produktów koszernych. Dla pozostałych certyfikat koszerności to gwarancja, wyżej ceniona niż certyfikaty ekologiczne, wysokiej jakości i zdrowotnego bezpieczeństwa produktów. Są one także po prostu modne.
Gazeta podkreśla, że na tym dynamicznie rozwijającym się rynku, polski udział, nie licząc wołowiny, jest jak dotychczas znikomy. Z kilkudziesięciu producentów żywności na oficjalnej liście dostępnych w Polsce produktów koszernych większość to firmy zagraniczne lub polskie oddziały międzynarodowych koncernów. Wyjątkiem jest, a właściwie była, branża mięsna.
Wiele firm mięsnych średniej wielkości, ale także dużych zainwestowało znaczne środki w przystosowanie zakładu i zdobycie certyfikatu halal lub koszerności.



POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę