aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

4 września 2019
Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

Czy nowe pomysły modnych ostatnio startupów to już przejaw ekstrawagancji?  Suprême, francuska firma typu  start  – up, zamierza oferować słynny pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras) w „wersji etycznej”.

Suprême deklaruje, że innowacyjny produkt powstaje z komórek ekstrahowanych z jaja kaczego,  które są następnie hodowane przez „dokarmianie” substancjami odżywczymi i stymulowanie poziomu  pożądanych tłuszczy.  Firma planuje debiut swoich pierwszych produktów foie gras do 2023 r.

Na świecie  pojawiło się już wiele startupów, które próbują stworzyć „prawdziwe” produkty mięsne  w innych warunkach  niż  na fermach zwierząt. Firmy biotechnologicznie prześcigają się w pomysłach na pozyskiwanie tak zwanego „czystego mięsa”.

Zjawisko to  wspierają  nie tylko wegańskie czy wegetariańskie skłonności konsumentów. W  większym stopniu przyczyniają  się  do tego kampanie  organizacji praw zwierząt i ekologów  pokazujące produkcję zwierzęcą w negatywnym świetle z punktu widzenia etyki i wpływu na środowisko.

Wydawać się  może, że to zjawisko jest dość  abstrakcyjne. Okazuje się jednak, że światowi giganci tradycyjnego mięsa w obawie  przed wielką niewiadomą nie lekceważą trendów i wspierają pęd w kierunku produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę