aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Amerykański drób traci w Chinach

8 czerwca 2020
Amerykański drób traci w Chinach

Według agencji Reuters, powołującej się na wypowiedzi prezesa firmy Sanderson Farms, amerykański drób nie cieszy się już dużym zainteresowaniem chińskich importerów.

Miesiąc czerwiec wskazywany jest jako przełomowy czas w którym wyhamowały przesyłki amerykańskich kurczaków w wyniku spadku zamówień ze strony Chin. Wygląda na to, że nastąpił gwałtowny zwrot we współpracy obu gospodarek w sektorze drobiarskim, po obserwowanym od początku 2020 roku dynamicznym wzroście importu mięsa drobiu z USA przez Chiny.

W ostatnich tygodniach oficjalnie mówi się o tym, że w Chiny zmagają się z nadmiernymi zapasami drobiu i jaj, co skutkuje historycznymi spadkami cen. W 2019 roku produkcja drobiu w Chinach wzrosła o 12 proc. do 22,39 mln ton.

Chińscy hodowcy drobiu zwiększali produkcję w celu uzupełnienia niższej podaży wieprzowiny z powodu ASF. Powstała nadwyżka produktów drobiarskich napotkała na słabszy popyt konsumencki. Choć w Chinach wzrosło zainteresowanie zakupem drobiu i jaj, nie są to jeszcze poziomy sprzed epidemii koronawirusa. Hamulcem nadal jest brak powrotu do normalności w sektorze gastronomicznym czy brak organizacji wydarzeń publicznych.

To właśnie zjawisko zbyt dużych zapasów w Chinach jest wymieniane jako czynnik ograniczający import kurczaków ze Stanów Zjednoczonych. Choć dużą niepewność wśród obserwatorów rynku drobiu mogą wzbudzać ostatnie konflikty między Waszyngtonem a Pekinem, których ofiarami stały się produkty rolne, jak soja czy wieprzowina.

Przypomnijmy, że  Chiny zniosły ograniczenia dotyczące importu mięsa drobiowego  z USA w  listopadzie 2019 roku. Kompromis między Waszyngtonem a Pekinem w sprawie drobiu był jednym z obszarów zaawansowanych dyskusji między krajami zmierzającymi w kierunku częściowej  umowy handlowej. W połowie stycznia 2020 roku kontener z 24 tonami kurzych łapek odprawiły  służby celne w Szanghaju. Analitycy rynkowi uznali, że to symboliczny początek nowej ery w handlu Chiny – USA.

Wydarzenie to traktowano jako wielki powrót amerykańskiego mięsa drobiowego na rynek azjatycki, po kilku latach  nieobecności, gdy w roku 2015 chiński rząd  zakazał przywozu z USA z uwagi  na wystąpienie grypy ptaków w  tym państwie.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę