EUROPEJSKIE FORUM ROLNICZE 900
aAGROTECH_bilboard

Bayer uruchamia program dekarbonizacji rolnictwa w Europie

2 lipca 2021
Bayer uruchamia program dekarbonizacji rolnictwa w Europie

Monheim, 1 lipca 2021 r. Bayer ogłasza europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej (Carbon Initiative). Głównym celem jest dekarbonizacja łańcucha wartości żywności, koncentrująca się na działaniach rolników na rzecz bardziej stabilnego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Inicjatywa zrzesza rolników i podmioty łańcucha wartości żywności w celu zbadania przyszłych struktur wynagradzania rolników wdrażających nowe praktyki w dziedzinie redukcji emisji dwutlenku węgla, a tym samym przyczyniających się do realizacji celów Komisji Europejskiej w zakresie Zielonego Ładu. Nowy Europejski Program Węglowy dostrzega newralgiczną rolę, jaką odgrywają rolnicy i ich pola uprawne. Program ten stanowi również integralną część zobowiązań Bayer w zakresie zrównoważonego rozwoju, których celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o 30 proc. do 2030 roku.

 

– Nasz program węglowy (Carbon Program) aktywnie przyczynia się do rozwoju rolnictwa w Europie poprzez bezpośrednią współpracę z rolnikami jako producentami podstawowymi, jak również poprzez angażowanie podmiotów obecnych w całym łańcuchu wartości żywności. Współpraca na poziomie całego łańcucha żywności pomoże obniżyć emisyjność europejskiego systemu żywnościowego w sposób korzystny dla rolników, środowiska i konsumentów – podkreśla Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead na Europę, Bliski Wschód i Afrykę w Bayer Crop Science. – Główną ideą jest nagradzanie rolników za wdrażanie praktyk rolniczych przyjaznych dla klimatu, takich jak uprawy okrywowe, ograniczenie orki, płodozmian i precyzyjne stosowanie azotu – wyjaśnia Lionnel Alexandre. – Działania te pozwalają zmagazynować węgiel w glebie, jednocześnie poprawiając jej stan, odporność i produktywność, jak również ograniczają emisje.

 

Aby wesprzeć te działania, Bayer opracuje narzędzie cyfrowe, które pozwoli rolnikom ubiegać się o nagrody na podstawie dokładnych, zweryfikowanych danych. System ten będzie zgodny z obowiązującymi standardami ochrony danych osobowych, a przy tym niezawodny i łatwy w obsłudze. Cyfrowe rozwiązanie w zakresie monitorowania, raportowania i weryfikacji (MRW) opiera się na wiodącej w branży cyfrowej platformie rolniczej Climate FieldView™ firmy Bayer.

 

W projekcie bierze udział 27 gospodarstw – ich obszar obejmuje łącznie ok. 500 ha zlokalizowanych na terenie 7 krajów: Francji, Hiszpanii, Belgii, Danii, Niemczech, a także Ukrainy i Wielkiej Brytanii. Centralnym elementem Europejskiego Programu Węglowego jest praktyka współtworzenia: rolnicy, eksperci Bayer i uczestnicy łańcucha wartości żywności pracują razem w ramach laboratorium rolnictwa węglowego, gdzie mogą wspólnie testować działania i zdobywać wiedzę. Rozmowy z kilkoma przetwórcami żywności i detalistami są w toku. Należy się spodziewać, że przystąpią oni do programu do końca roku.

 

Po ustaleniu aktualnej, wyjściowej zawartości węgla w gruntach rolników uczestniczących w projekcie rozpocznie się wdrażanie praktyk rolnictwa przyjaznego dla klimatu, takich jak stosowanie roślin okrywowych i ograniczenie uprawy roli. Wdrażanie nowych praktyk będzie stale monitorowane i doskonalone. Wnioski i dalsze spostrzeżenia, uzyskane od uczestniczących w projekcie partnerów z całego łańcucha wartości żywności, będą miały wpływ na przygotowanie precyzyjnego cyfrowego narzędzia MRW. Oczekuje się, że nowe rozwiązanie cyfrowe zostanie udostępnione w ciągu najbliższych trzech lat, natomiast wdrożenie go w ramach Climate FieldView™ planowane jest w trzecim roku programu.

 

– Nienaruszona struktura gleby i odpowiednia zawartość próchnicy mają decydujące znaczenie dla zabezpieczenia moich dochodów – podkreśla Stefanie Peters z Agro-Farm GmbH Nauen, należącego do sieci Bayer Forward Farm. – Moim zdaniem rolnictwo węglowe, magazynowanie węgla w glebie, może się do tego w znacznym stopniu przyczynić. Cieszę się również na współpracę z różnymi uczestnikami programu węglowego Bayer.

 

Europejski start programu jest częścią Globalnej Inicjatywy Węglowej firmy Bayer. Została ona zapoczątkowana w USA i Brazylii w lipcu 2020 roku. W tych krajach Bayer jest pierwszym podmiotem z sektora rolnictwa, który oferuje wszystkie niezbędne technologie w dziedzinie nasion, ochrony upraw i rozwiązań cyfrowych, pozwalających na monitorowanie, raportowanie i weryfikację oraz certyfikację zgodnie z uznanymi międzynarodowymi standardami.

 

– Nasza wizja zakłada, że w przyszłości detaliści z branży spożywczej lub producenci żywności będą mogli z pełnym przekonaniem pracować nad skutecznymi projektami redukcji emisji dwutlenku węgla z udziałem partnerskich gospodarstw z ich konkretnych łańcuchów dostaw – uważa Alexandre Teillet, Head of New Business Models w Bayer Crop Science na obszar Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. – Jednocześnie rolnicy z całego świata, jako główni producenci w stabilnym i dłuższym łańcuchu wartości żywności, powinni być wynagradzani w przejrzysty i sprawiedliwy sposób za skuteczną redukcję emisji dwutlenku węgla dzięki stosowanym przez siebie praktykom rolniczym.

 

Uruchomienie Europejskiego Programu Węglowego jest najnowszym elementem działań Bayer na rzecz dekarbonizacji systemów żywnościowych w Europie. Na początku tego roku firma poinformowała o swoim udziale w Europejskiej Koalicji Carbon + Farming, która propaguje podejście ukierunkowane na gospodarstwa rolne w celu opracowania rozwiązań dekarbonizacji systemów żywnościowych w regionie. Koalicja przedstawi również Komisji Europejskiej zestaw zaleceń, które mają pomóc w kształtowaniu polityki UE w celu zwiększenia skali wdrażania inteligentnych rozwiązań klimatycznych.

 

Na życzenie dostępnych jest więcej wypowiedzi na temat Europejskiego Programu Węglowego, pochodzących od uczestniczących w nim rolników z Belgii, Danii, Niemiec, Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.

 

O Bayer

Bayer to międzynarodowe przedsiębiorstwo, którego działalność skupia się na obszarach nauk life science, jakimi są ochrona zdrowia i produkcja żywności. Jego produkty i usługi są opracowane z myślą o korzyściach dla ludzi, wspierając przy tym wysiłki zmierzające do przezwyciężenia głównych wyzwań stojących przed rosnącą i starzejącą się populacją na świecie. Bayer działa w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju, a dzięki swej działalności przyczynia się do wprowadzania pozytywnych zmian. Jednocześnie Grupa dąży do zwiększania rentowności i kreowania wartości poprzez innowacje i rozwój. Marka Bayer na całym świecie jest synonimem zaufania, niezawodności i jakości. W roku podatkowym 2020 Grupa zatrudniała około 100 000 osób, a wartość jej sprzedaży wyniosła 41,4 mld euro. Inwestycje w badania i rozwój wyniosły 4,9 mld euro. Dalsze informacje: www.bayer.com.

 

 

Biuro prasowe Bayer


POWIĄZANE

W pierwszy dzień wiosny, tj. 21 marca br., w godzinach od 9:00 do 15:00 odbędzie...

Szkoły ponadpodstawowe znów zawalczą o Puchar Polski w Rolnictwie Precyzyjnym!  ...

28. edycja targów rolniczych Agrotech była prezentacją najnowszych osiągnięć bra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę