Agrolok_10818

Browar w domowym zaciszu

11 maja 2018
Browar w domowym zaciszu
Newseria Lifestyle

Niemiecki, irlandzki lub brytyjski pub, jedna wizyta, rzut okiem na ofertę piwa i już wiemy, że tutaj nie uraczymy żadnego trunku z portfolio wielkich koncernów. Dlaczego tak to wygląda? Po to, aby klientom serwować dobre piwo, które nie „zeszło” dopiero z „taśmy”, lecz jego smak kształtowały czas oraz odpowiednio dobrane składniki. W Polsce takie rarytasy możemy znaleźć przede wszystkim w… domowych browarach.

 

BROWAR W DOMOWYM ZACISZU        
Jeśli znudziłeś się sklepową ofertą, nie czujesz różnicy pijąc piwa, których etykiety zdobią loga popularnych marek, to może nadszedł czas, aby rozpocząć samodzielną przygodę z browarnictwem? Jednak ostrzegamy! To wciąga, jak już raz zaczniesz, nie będziesz w stanie przestać. Co więcej, „trudna” sztuka piwowarska okazuje się nie taka znów skomplikowana. Zaś duma z przygotowanego trunku wynagradza wszelkie trudy. Od czego zatem zacząć, by osiągnąć swój pierwszy „piwny sukces”?

 

WAŻYSZ SIĘ UWARZYĆ PIWO? 
Metod warzenia piwa w domowym zaciszu jest niewiele – właściwie trzy. Jedna prosta, która nie wymaga większej wiedzy, druga odrobinę bardziej skomplikowana i trzecia stanowiąca „drogę pomiędzy”. Oto one:

 

1) Przygotowanie piwa z tzw. brewkitów. Co to oznacza? Kupujemy puszkę, w której znajduje się brzeczka piwna w postaci gęstej cieczy z dodatkiem chmielu i ekstraktem słodowym. Ekstrakt rozpuszczamy w wodzie, dodajemy drożdże. Potem czekamy aż rozpocznie się fermentacja. To najprostszy sposób przygotowania własnego piwa – nie trzeba znać żadnych tajemnych receptur, ani proporcji, a do tego można uzyskać niemal każdy gatunek piwa – pilzner, porter czy lager.
2) Uwarzenie piwa metodą i technologią, jaką stosuje się w browarach. Tutaj serce piwa stanowi słód. Do niego należy dobrać chmiel i oczywiście drożdże, które bardzo często stanowią element decydujący o smaku piwa. Każdy ze składników musimy dodać w odpowiedniej ilości i… we właściwym czasie. Można również pokusić się o dodatki smakowe. Sam proces natomiast jest już bardziej skomplikowany. W skrócie polega on na: przygotowaniu zacieru, odsączaniu brzeczki, schładzaniu i fermentowaniu. 
3) Przygotowanie piwa z ekstraktów słodowych. Właściwie metoda ta jest bardzo podobna do warzenia piwa z brewkitów. Różni się jednak tym, że samodzielnie musimy chmielić brzeczkę. Od momentu i sposobu dodania chmielu zależy, jak „mocne” będzie nasze piwo – to właśnie wtedy decydujemy o aromacie i charakterystycznej goryczce. Istnieje kilka metod chmielenia, które warto szerzej opisać w innym artykule.

 

CORAZ POPULARNIEJSZE HOBBY            
Jak się okazuje, domowa produkcja piwa nie jest tak kosztowna, jak może nam się wydawać. Kupno sprzętu i potrzebnych składników to niewielki procent tego, co wydajemy w ciągu roku na piwo, nabywając je w sklepach. Dlatego nasi rodacy stają się powoli piwnymi ekspertami i nie boją się eksperymentów w domowym zaciszu. Co więcej dzięki samodzielności, doskonale wiedzą, jakich użyli składników i mają pewność, że to, co wytworzyli nie zawiera żadnych konserwantów. Są w pełni świadomi swojego „wyrobu”, czego nie zawsze można powiedzieć o produktach, pochodzących od wielkich koncernów nastawionych przede wszystkim na zyski.

Wszelkie produkty niezbędne do samodzielnego uwarzenia piwa są dostępne w sklepie: fabrykapiwa.pl

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugiego etapu postępowanie...

We Włoszech rozpoczęło się winobranie. Według ekspertów tegoroczne zbiory winoro...

Szef sejmowej komisji rolnictwa Jarosław Sachajko (Kukiz'15) składa zawiadomieni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę