Advertisement

Burger King testuje „bezmięsne burgery”

9 kwietnia 2019
Burger King testuje „bezmięsne burgery”

Popularna amerykańska sieć fast – foodów  Burger King wprowadziła do swojego menu „bezmięsne burgery” Imposible Whopper.  Dostawca „kotleta” do burgerów powstałego na bazie składników roślinnych jest firma Impossible Foods. Produkt do złudzenia w swojej konsystencji i smaku przypomina mięso. Powstaje z białek pszeniczych i ziemniaczanych, ale tajemniczym składnikiem odpowiedzialnym za  smak  jest hem.

W lipcu 2018 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności (FDA) uznała hem otrzymywany przez Impossible Foods za bezpieczny (powstaje z soi i genetycznie modyfikowanych drożdży). Whoppery kosztują o około jednego dolara więcej niż klasyczna kanapka. Póki co, Burger King będzie testował nowy produkt w 59 lokalach w USA. A jeśli pomysł okaże się sukcesem, rozszerzy sprzedaż na całym świecie.

Impossible Whopper to nie jedyna taka żywność. Przypominamy, że dwie wielkie firmy: Tyson Foods z USA i niemiecki PHW  nawiązały już partnerstwo z firmą  Beyond Meat produkującą między innymi,  burgery roślinne oparte na białku grochu i soku z buraków. Wspomniani giganci mięsni zainwestowali swój kapitał także w rewolucyjne technologie pozyskiwania tak zwanego „czystego mięsa”.

Profesjonalne podejście do zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwach powoduje, że światowi giganci specjalizujący się w konwencjonalnej produkcji białka zwierzęcego coraz częściej inwestują w sektor alternatyw. Próbują się w ten sposób  przygotować na wszelkie ewentualności i ryzyka. Nikt bowiem nie jest w stanie przewidzieć dokładnie na jaka skalę rozwiną się innowacyjne pomysły.  

Wsparcie nowatorskich projektów jest szansą dla globalnych firm drobiarskich na większy udział w  wyznaczaniu trendów oraz standardów branżowych. Według Research and Markets, rynek ten do 2020 roku ma być wart 10,9 mld USD.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Nowy pomysł legislacyjny polskiego rządu niesie poważne zagrożenia dla polskiego...

Już wkrótce, China Homelife i China Machinex 2019 – Targi Produktów Chińskich w ...

Wraz z ruszeniem wegetacji wiosennej rzepaku ozimego następuje wznowienie presji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę