Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Ceny brojlerów na koniec roku i sezonowość polskiego rynku

21 grudnia 2016
Ceny brojlerów na koniec roku i sezonowość polskiego rynku

Ceny brojlerów znajdują się obecnie na poziomach najniższych od wielu lat. Wywołuje to obawy  producentów i nerwowe sprawdzania notowań. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sądzi, że okres świąteczno-noworoczy nie przyniesie większych zmian. Zdaniem Izby początek nowego roku może wywołać dalszą presję cenową mimo dość wyraźnie zauważalnej od kilku lat sezonowości.

Ceny w najbliższych kilkunastu dniach mogą być przypadkowe i nie odzwierciedlać prawdziwego stanu rynku. Tuż przed świętami, w okresie między świętami a Nowym Rokiem oraz w pierwszych dniach po Nowym Roku ceny zależą od bardzo wielu czynników losowych. Wśród nich są, między innymi, plany urlopowe ubojni i zakładów przetwórczych, rutynowe przeglądy w niektórych firmach oraz inwentury w handlu. Wszystko to razem może powodować pewien szum informacyjny oraz to, że ceny uzyskiwane w różnych miejscach w kraju mogą się od siebie w istotny sposób różnić. Nie należy więc przykładać zbyt dużej wagi do stanu rynku w tych dniach.

Okres świąteczno-noworoczny może być jednak dobrym czasem, aby spojrzeć na rynek w nieco dłuższej perspektywie.  Taka analiza pokazuje, że polski rynek w ostatnich kilku latach działał według pewnej długoterminowej reguły, poddawał się sezonowości.  Zwykle ceny od początku stycznia do marca, mniej lub bardziej, ale rosły. Po około miesięcznej stabilizacji, która pojawiała się w między marcem a kwietniem, ceny znów ruszały w górę, aby roczne maksima osiągnąć w lipcu lub sierpniu.  Po sierpniu, do końca roku, rynek dość wyraźnie spadał. Taki schemat działał w ostatnich pięciu, sześciu latach. Rzecz jasna poziomy cenowe w każdym roku były inne. Dla przykładu, w roku 2013 ceny w styczniu oscylowały wokół 3,7 zł, aby wznieść się na około 4 zł w marcu, osiągnąć w lipcu szczyt roczny na poziomie około 4,2 zł i spaść na koniec roku do około 3,5 zł. W 2016 roku roczna wędrówka cen  wyglądała podobnie, ale poziomy były zupełnie inne: w styczniu ceny oscylowały wokół 3,15 zł, aby wznieść się w marcu na około 3,35 zł, osiągnąć szczyt roczny w lipcu-sierpniu na poziomie około 3,55 zł i spaść na koniec roku do około 3 zł.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę